Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

1. 10. 2010

Kereslet, kínálat szabályai aplikálva az őnkormányzati választásokra. I I rész.

Hogy ki lehet képviselő vagy polgármester azt a 346/1990-es (§ 2-4 ) számú  törvény határozza meg.
E törvény értelmében lényegében 2 kritériumnak kell megfelelni, mégpedig helyi lakosnak kell lenni tehát nánainak a második feltétel az életkor határozza meg. Képviselő 18 a polgármesternek 25 évesnek kell lenni a jelölteknek.
Összegezve elméletileg bárki lehet képviselő vagy polgármester aki ezt a két feltételt teljesíti.
Gyakorlatilag pedig majd az, illetve azok lesznek a képviselők akiket a választásra jogosult  polgárok megválasztanak-hogy kik azok, ezt most kihagyom (tudja mindenki).
És itt jön a képbe a kereslet szabálya ,éspedig olyan értelemben hogy mindenkinek van valami elképzelése milyen is legyen a polgármester ill...a képviselők –tehát valamilyen színvonalat,várunk el tőlük,esetleg konkrétan megtudjuk határozni hogy mi az elképzelésünk,kritériumok.Ilyen például a következő mutatók:
legyen önálló,döntéseket jól(megfontoltan,határozottan )tudjon hozni,kockázat vállaló készség,kommunikációs képesség,szakmai feltétel és nem utolsó sorban szervező készség.
A kínálat pedig abból áll  akit a politikai pártok (Nána esetében az MKP) és a független jelöltek jelentenek.Tehát ebből a kosárból kerül ki a megválasztott önkormányzat.
Az eddigiek alapján nyilvánvaló hogy az igények nem kicsik a polgármester személyére nem beszélve arról a tényről hogy személyében összekapcsolódik a falu önkormányzati tevékenység és a helyi  állami közigazgatás.(ez a két dolog vigyázat nem ugyan aszt jelenti) .
Ezért is nagyon fontos a polgármester  aki feleljen meg emberileg, morálisan, mind szakmailag és a professzionalizmus rendszeres növekedésének is.Ezek egy objektív tényezők amiket nem lehet megkerülni,kitérni.(írja egy cikjében prof.JUDr.Igor Palúš ,CSc.)
Bátorkodom megjegyezni  hogy ezeknek a kritériumoknak (ha legalább a felének) fognak megfelelni a megválasztok személyek akkor Nána fejlődése nem csak papíron lesz meghatározva (mint már lassan 12 éve)hanem konkrét  tetteknek  leszünk tanúi.Természetes maximálisan kihasználva az adott lehetőségeket(ezzel nem aszt mondom hogy 12 év alatt semmi nem volt csinálva )
Befejezésül egy megjegyzés kérem engedjenek meg.Egyszer valamikor 1989 után ,egy barátom aszt mondta:
idézem „öregem ,a mai világban hogy érvényesülni tudjál, és ha el akarsz érni valamit, két dolog szükséges az egyik az egészség a másik meg jó (baráti) kapcsolatok“.Milyen igaz ez a mondás,nekem sajnos már egy dolog hiányzik.
tisztelettel
tk 

Žiadne komentáre: