Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

13. 10. 2010

Teraz troška z finančného sektora - veľmi zaujímavý článok .

Maďarská banková daň dráždi 

Erste Bank varuje, že vláda spôsobí bankám suchoty.

Rakúska Erste Bank varovala maďarskú vládu pred nedostatkom investícií, ktoré môžu zažiť banky v krajine, ak bude trvať na zdaňovaní bánk, pre ktoré sa rozhodla. Sme nahnevaní z neprimeraného bankového zdanenia, je to nezvyčajný krok, povedal podľa denníka Financial Times (FT) šéf rakúskeho domu Andreas Treichl. Nie je to síce dôvod, prečo by mala Erste z maďarského trhu odísť, no pripomenul, že banka môže investovať viac inde.
„Máme spôsoby, ako ukázať, že s nami nemôžete robiť čokoľvek,“ poznamenal. Erste Bank, ktorá má silnú pozíciu najmä na českom a slovenskom trhu, by podľa A. Treichla mohla zvýšiť svoj podiel na poľskom trhu. Teší ho zlepšovanie situácie na Balkáne, čo tiež vytvára priestor na investície.
I keď sa špeciálna daň pre banky pripravuje vo viacerých krajinách, v Maďarsku je podľa FT najextrémnejšia. Maďarsko chce týmto spôsobom vyzbierať miliardu dolárov, čo je 0,7 percenta HDP. V pomere k veľkosti ekonomiky je daň, ktorú pravdepodobne budú banky platiť i v roku 2011 a 2012, štyrikrát väčšia než v akejkoľvek inej krajine, kde podobnú daň uvalili.
Podľa analytikov Citigroup, ktorých spomína denník, by mala ročná daň pre Erste Bank predstavovať 44 miliónov eur, čo je zhruba tri štvrtiny vlaňajšieho zisku, ktorý v krajine dosiahla. 
Vysušenia zdrojov v komerčných bankách sa neobávajú len maďarské banky, daň v kombinácii s vyššími nárokmi na kapitál zo strany regulátorov dráždi investorov aj iných krajinách. Aj Spojené štáty plánovali získať 90 miliárd dolárov za desať rokov na podobnej dani, no nakoniec od nej upustili. Vymenili ju za iné reformy ako napríklad reštrikcie v investičnom bankovníctve.
O investíciách mimo Maďarska minulý týždeň hovorila aj maďarská jednotka OTP Bank, hoci vôbec nie v nadväznosti na maďarskú daň. Podľa agentúry Reuters sa obzerá po možných akvizičných cieľoch. Podľa šéfa banky Sándora Csányiho chce OTP hľadať príležitosti na menej rozvinutých bankových trhoch,  ako je Vietnam, ale aj v regióne, kde už pôsobí. Mohli by to byť najmä trhy, kde má malý podiel – napríklad na Slovensku, v Srbsku a v Rumunsku.
OPT Bank by mala podľa analytikov J.P. Morgan, ktorých analýzu spomína maďarský portál portfolio.hu, vyjsť z novej maďarskej dane ako víťaz, hoci daň skreše profitabilitu celého bankového sektora. Pretože donúti zahraničných hráčov alebo malé domáce banky obmedziť svoje operácie alebo dokonca opustiť sektor. Z trhového koláča tak viac zostane pre OTP. Keďže OTP má najväčší podiel depozitov, mala by profitovať aj zo zákazu hypoték v zahraničnej mene.
12.10.2010 – Trend

Žiadne komentáre: