Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

29. 10. 2010

Zaujímavá téma:

Užívanie bytu ako nebytového priestoru.

Pri uzavieraní zmluvy o nájme a podnájme nebytových priestorov sa podľa zákona o nájme a podnájme nebytových priestorov v súlade s ustanovením § 1 tohto zákona postupuje aj vtedy, ak má byť prenajatý byt.

Základnou podmienkou však je, aby bol vlastníkovi alebo užívateľovi daného bytu udelený súhlas s jeho používaním na nebytové účely. Odkaz k § 1 obsiahnutý v zákone o nájme a podnájme nebytových priestorov poukazuje na ustanovenie § 57 ods. 2 zákona č. 41/1964 Zb. o hospodárení s bytmi v znení neskorších predpisov. Tento zákon bol však rozsiahlou novelou Občianskeho zákonníka (zákonom č. 509/1991 Zb. ktorým sa mení, dopĺňa a upravuje Občiansky zákonník) ku dňu 01.01.1992 zrušený. Podľa uvedeného zákona mohol byť byt alebo jeho časť užívaný na iné účely ako na bývanie len so súhlasom miestneho národného výboru.

Hoci bol zákon č. 41/1964 Zb. o hospodárení s bytmi zrušený, odkaz k § 1 zákona o nájme a podnájme nebytových priestorov, zostal zachovaný. Vynára sa tu teda otázka, aký súhlas je potrebný k tomu, aby mohol byť aj byt užívaný ako nebytový priestor, kto takýto súhlas udeľuje a akým spôsobom je potrebné o tento súhlas žiadať.

Odpoveď na tieto otázky možno nájsť v zákone č. 189/1992 Zb. o úprave niektorých pomerov súvisiacich s nájmom bytov a s bytovými náhradami v znení neskorších predpisov, ktorý v ustanovení § 9 rieši aj otázku užívania bytu na iné účely ako na bývanie.

Podľa daného ustanovenia byt alebo jeho časť, ktorý je vo vlastníctve štátu alebo obce, možno dočasne používať na iné účely ako na bývanie len so súhlasom prenajímateľa a na základe povolenia obce.

Trvalé použitie bytu na iné účely ako na bývanie upravuje podľa tohto zákona osobitný predpis, ktorým je stavebný zákon.

Na základe vyššie uvedeného možno vyvodiť niekoľko záverov:
1. V prípade, ak sa byt nachádza vo vlastníctve štátu alebo obce, je potrebné na jeho dočasné užívanie ako nebytového priestoru získať súhlas prenajímateľa a povolenie obce.
2. Otázku prenechania bytu, ktorý sa nenachádza vo vlastníctve štátu ani obce, ale vo vlastníctve iného subjektu (napr. občana alebo právnickej osoby) uvedený predpis nerieši. Máme teda za to, že na dočasné užívanie bytu, ktorý je vo vlastníctve iného subjektu ako štátu alebo obce, na iné účely ako na bývanie, napr. na jeho užívanie ako nebytového priestoru, nie je súhlas obce, ani iného subjektu potrebný.
3. V prípade, ak má byť byt užívaný ako nebytový priestor trvalo, je potrebné zmeniť účel užívania stavby podľa ustanovenia § 85 ods. 1 stavebného zákona, a to bez ohľadu na skutočnosť, kto je vlastníkom daného bytu, teda bez ohľadu na skutočnosť, či je vlastníkom bytu štát, obec alebo fyzická alebo právnická osoba.

Žiadosť o zmenu účelu stavby podáva vlastník alebo iná oprávnená osoba na stavebný úrad – obec, v území ktorého sa byt nachádza. Stavebný úrad po preskúmaní žiadosti vydá rozhodnutie o zmene v užívaní stavby.

ODPORÚČANIE
Na základe vyššie uvedeného možno konštatovať, že v prípade, ak chcete trvalo užívať byt ako nebytový priestor, napr. na účely jeho užívania ako sídlo obchodnej spoločnosti, je potrebné právoplatné rozhodnutie stavebného úradu o zmene v užívaní stavby. V prípade, ak ste iný subjekt ako štát alebo obec, a byt mienite užívať na vyššie uvedené účely len dočasne, nie je podľa nášho názoru potrebné získať súhlas prenajímateľa a povolenie obce s takýmto konaním, resp. získanie rozhodnutia stavebného úradu.

Autor: Mgr. Marek Holečka
Zdroj informácií: e- dokument „Zmluva o nájme a podnájme nebytových priestorov“ vydavateľstva Verlag Dashöfer, s. r. o.

Žiadne komentáre: