Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

4. 9. 2008

Na pomoc obci Nána : Obce si môžu požičať !

V skratke: Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) ponúka úverový balík pre regionálne samosprávy, ktoré sa uchádzajú o zdroje z eurofondov.

Krátka správa

SZRB poskytuje dva druhy úverov v rámci Operačného programu Základná infraštruktúra. Prvým z nich je dlhodobý investičný úver vo výške minimálne 5 % z oprávnených nákladov projektu. Jeho splatnosť je do 10 rokov, úroková miera na úrovni 6,5 % p. a. a odklad splátok istiny je možný na 1 rok. Poplatok za vystavenie úveru sa pohybuje do 1 % z celkovej výšky úveru.

Druhým typom je krátkodobý až strednodobý prevádzkový úver, ktorý slúži na preklenutie časového nesúladu medzi úhradou faktúry a refundáciou zo štrukturálnych fondov, na predfinancovanie, ako aj na úhradu neoprávnených nákladov. SZRB ho umožňuje do výšky 20 % oprávnených nákladov projektu, splatnosť úveru je do 2 rokov, a úroková miera len mierne vyššia na úrovni 6,5 % p.a. Pri poplatku za vystavenie úveru je rovnaká hranica - do 1 % z výšky úveru.

SZRB je aktívne zapojená do predvstupovej pomoci z EÚ. Poskytuje investičné úvery na financovanie poľnohospodárstva v rámci predvstupového fondu SAPARD a úvery na enviromentálne projekty financované z fondu ISPA. Od roku 2004 banka začína využívať finančné prostriedky z úverovej linky Nordickej investičnej banky (NIB). Zdroje v sume 10 mil. eur môžu byť využité na spolufinancovanie projektov uchádzajúcich sa o európske fondy, ktoré majú pozitívny enviromentálny dosah a sú do nich nejakým spôsobom zapojené severské krajiny. SZRB uvažuje predovšetkým s pomocou pre malé a stredné podniky, obce a podniky s účasťou obcí.

9 komentárov:

Tibor povedal(a)...

Szerény véleményem ,hogy ki kellene használni eszt a lehetőséget,volna mire.

Anonymný povedal(a)...

Sok mindent ki kellett volna már használni. De a lényeg az, hogy a polgármester mennyi projektet adott be, hogy mennyire tevékenykedik. Az, hogy egy fillért nem kapott még az úgy látszik nem érdekel senkit...
Nánán semmi nem úgy megy, mint ahogy kéne, sajnos...

Tibor povedal(a)...

Egyszer már csak erdekelni fog valakit hogy miert van ez így,és már nem is olyan soká lesz az az idő,de hát sajnos akkor is Nánán ez így van jó.

Anonymný povedal(a)...

Hiába van érdeklődés ha hiányzik a szándék a polgármester részéről...

Tibor povedal(a)...

Már az is pozitív eredmény hogy eszt a tény rajtam kívül más is lássa Nánán !

Anonymný povedal(a)...

Kedves Tibor!
Megmondom őszintén, hogy nekem már olyan érzésem van, hogy a polgármester már csak azért se tesz semmit, mert Önnek vagy nekem vagy akárkinek eszébe jutottak dolgok, csak neki nem... sajnos

Tibor povedal(a)...

Azért eszébe jutnak neki is jó ötletek csak "lusta" realizálni,vagy nem akarja,vagy nem tudja -lást a nánai internetes oldalt ,hát siralmas.Konkrét példa :augusztusban volt önkormányzati ülés ,kérdésem :miért nincs fent a neten/WWW.obecnana.sk/ a határozat az ülésről? Mikor tudjuk hogy az már régen az ülést élőt el van készítve,és ha nincs módosítás meg is van szavazva !! No akkor most mi van ? Vagy netán attól tartanak ,hogy megint lesznek hozzá "pripomienky" ? Az információk siralmasan terjednek,mintha szégyellenék vagy félnének közzé tenni a dolgokat.Ítéljék meg mások is,nem akarom senkire ráerőszakolni véleményemet ,én így látom .

Tibor povedal(a)...

Képzeljék el ma már fent van a netten
A nánai képviselő-testület a 2008. szeptember 2-án megtartott üléséről.
Mi a fene ,mi történt ,csaknem olvassák a blogomat,vagy csak véletlen az egész ???? Ki tudja ?Bár csak mást is ilyen rugalmasan intéznének !

Anonymný povedal(a)...

Nem hiszek a véletlenekben :) Máskor nem kell nekik ötletet adni, nehogy azt higgyék az emberek, hogy az Ő fejükből pattanak ki az "ötletek".
Szép napot