Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

14. 9. 2008

Szeptember 15 –munkaszűneti nap ,valyon tudjuk –e miert is ?

A naptárban olvashatjuk hogy szeptember 15 – hétfájdalmú szűzanya ,Jolana névnap van –munakaszüneti nap.Bátorkodom röviden ecsetelni e nap történelmét .

Sasvár és Mária völgy évszázadokon át a katolikus hívők óriási tömegeit vonzotta,mindkettő nemzetközi hírű búcsújáró hely volt.

A socializmus évtizedeiben nemigen lehetet hallani róluk,de a zarándokok áradatát még az ateista diktatúra is kénytelen volt eltűrni,mert tudta,hogy a Mária-napi búcsút hiába is tiltaná be.

A fájdalmas Szűzanyát ábrázoló híres sasvári kegyszobrot 1564--ben Bakics Angelika,gróf Czobor Imre felesége állíttatta hálából,hogy Szűz Mária meghallgatta az imáját,és megszelídítette indulatos haragú férjét.

A hagyomány szerint a házaspár ép úton volt,mikor a gróf valami miatt megharagudott a feleségére,és dühében kilökte őt a robogó hintóból.Amikor a fogat eltűnt,az asszony sírva kérte a Szűzanyát ,hogy segítsen rajta,változtassa meg a férjét,hogy elviselhetőbb legyen mellette az élet.Megfogatta: ha imája meghallgatásra talál,Mária szobrot állít azon a helyen.

Kis idő múlva visszatért a kocsi a férje bocsánatot kért tőle ,és megígérte hogy hogy soha többé nem lesz hozzá durva.A szobrot már együtt állítottak ,mert Angelika el mondta neki,hogy a sugallat,amelynek engedelmeskedve visszatért érte,és javulást fogadott,égi eredetű volt.

További története a szobornak is nagyon érdekes,mint például a legenda szerint több csodás gyógyulás történt a szobor előtt,ezekről a sasvári plébános levélben értesítette egyházi feletteseit.Eszterházi Imre esztergomi érsek kánoni vizsgálatot rendelt el. A bizottság a több száz kivizsgált eset közül húszat ismert el csodának,és még 1732 őszén engedélyezte a szobor nyilvános tiszteletét.A további története a szobornak is és Sasvárnak is nagyon érdekes.Mária Terézia és Eszterházi Imre esztergomi érsek nagy összeggel járult hozzá a pompás templom építéséhez a főoltárt a királynő személyes megrendelésére csinálták akár csak a freskókat is.

Tény hogy 1927-benXI.Pius pápa a Hétfájdalmú szűzanyát a szlovákság patrónájának nyilvánította és így Sasvár a szlovákok nemzeti kegyhelyévé vált.

1964-ben VI.Pál pápa a templomot basilica minor rangra emelte.A nemzeti zarándoklat szeptember 15- én,a Hétfájdalmú Szűzanya ünnepén zajlik.

1989 után,mikor a szlovák keresztény demokrata párt a kormányban volt szeptember 15 munkaszüneti nappá lett törvényileg nyilvánítva,mint más keresztény ünnep is de erről majd más alkalommal.

Žiadne komentáre: