Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

11. 9. 2008

Niekoľko poznámok o korupcii.

Čo je to korupcia ? Korupcia z medzinárodného pohľadu. Mnoho konferencií,sympózií a seminárov na medzinárodnej úrovni definovali korupciu rôznymi spôsobmi.Pre ilustráciu –niektoré z nich : korupcia - je jasným porušením zákona,ale aj ľudských,morálnych a etických hodnôt -je zneužitie verejného úradu /postavenia/ alebo verejného majetku vo svoj osobný prospech alebo zisk určitej skupiny dôsledok - korupčbého konania na komunálnej úrovni = strata dôvery občanov. Ako budovať dôveru občanov k samospráve? To je otázka, ktorú si kladú volení predstavitelia všade vo svete. Dôležitou podmienkou je interaktívna komunikácia, následná spolupráca a dôsledná informovanosť. Niekoľko príkladov - prehľadnosť finančných tokov, premyslenie dôsledkov jednotlivých rozhodnutí orgánov samosprávy, zverejňovanie rozpočtového hospodárenia s detailným vysvetlením všetkých položiek, jasné a transparentné nakladanie obecným majetkom, o ktorom sú občania včas informovaní a majú možnosť sa k nemu vyjadrovať. Toto všetko sú účinné prostriedky proti neefektívnemu fungovaniu miestnej samosprávy, ktoré vedú tiež k jej stransparentneniu a k potláčaniu možností korupcie. Formy korupcie vo verejnej správe. OSN uverejnila prehľad všeobecne akceptovaných foriem korupcie vo verejnej správe,vyskytujúcich sa aj na medzinárodnej úrovni,ktorých sa dopúšťajú ako volení predstavitelia tak aj výkonní-profesionálni zamestnanci: - privatizácia verejných fondov - zneužívanie,falšovanie a spreneverenie účtov,neoprávnené vypĺňanie bankových príkazov,zneužívanie verejného majetku - zneužitie moci,pracovného zaradenia,funkcie - zastrašovanie,klientelizmus - klamstvo a podvod ,neoprávnená reprezentácia,podvádzanie - nespravodlivé rozhodovanie,falšovanie evidencie - vedomé neplnenie si povinností - priame podplácanie,úplatky,vyžadovanie protislužby - zneužívanie interných pracovných alebo dôverných informácií - falšovanie záznamov-zvukových aj písomných /digitálnych - nepovolený,neschválený predaj majetku - nedodržiavanie smerníc a nariadení,týkajúcich sa obstarávania tovarov a služieb - nedodržanie daňovej povinnosti,neúmerné obohacovanie sa - konflikt záujmov /finančný,majetkový/ - prijímanie nevhodných darov,nelegálnych poplatkov,služieb alebo iných finančných obnosov - zatajovanie - zneužívanie úradných pečiatok,formulárov,úradu pre vedľajší príjem. Uvedený prehľad foriem korupčného správania samozrejme nie je vyčerpávajúci.

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Ako budovať dôveru občanov k samospráve?-baromi jó kérdés Kanička úr.Amit leírt példákat abból szerintem egyet sem csinálnak Nánán,így hát nincs is min csodálkozni hogy úgy vannak a dolgok Nánan ahogy vannak.Az a fontos hogy a testület szégyenérzet nélkül szedi a pénzeket,Matuskáné a nagy prémiót de milyen munka van ez mögött- majd eldicsekednek a nyilvános ülésen sept.29.-én.Figyeljék csak meg.

Anonymný povedal(a)...

Nekem az a véleményem ,hogy egy pár formája a korrupciónak Nánán is elterjedt.Igaza van Kanička úr,csak volna rá bizonyítékom biztos hogy nem anonimul írnák.

Tibor povedal(a)...

O verejnom obstarávaní môžete prečítať správne postupy na stránke: http://www.transparency.sk/obstaravanie/
A kto má prehľad o tom ako sa to robí v Náne zistí zaujímavé veci.
Mali by sa v prvom rade poslanci o to zaujímať !Bude na to dosť možností !!!

Tibor povedal(a)...

Még egy példára rámutatnék,mit értek az alatt hogy prehľadnosť finančných tokov ?
Vajon tudja -e a nánai lakos menyi pénz folyik be a falu kaszába abból kifolyólag ,hogy a falu területén van a szemét lerakat amelyet egy zsolnai cég üzemel ????
Mert ha tudná jogosan reklamálna hogy a faluban miért olyan drága a szemét elhordás ? Mert ugyebár vannak még lakosok akik emlékeznek arra az ígéretre ,hogy ha itt mármint nánai területén lesz a lerakó akkor faluból a szemét elhordás INGYENES LESZ :Emlékeznek még tisztelt nánaiak ?
Na ehhez hasonló információkat hiányolok én arról a szerencsétlen oldalról !!!!