Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

8. 9. 2008

Informovanosťou proti korupcii a za rozvoj obce .

Prečo sa má občan zúčastňovať na správe vecí verejných ?

„Občan“ pociťuje zodpovednosť“ za seba,za svoju rodinu,za svojich blízkych,susedov,spoločenstvo obec,región,štát,... Preto sa podľa svojich schopností a možností zaujíma o usporiadanie a riadenie spoločnosti na rôznych úrovniach jej hierarchického usporiadania /aj keď sa to napr. v Náne samospráve nepáči/

„Občan „rovnako akceptuje slobodu a zodpovednosť každého človeka ako osoby a zároveň si uvedomuje potrebu života v spoločnosti – so svojimi blízkymi,susedmi,ďalšími členmi komunity alebo obyvateľov obce.

„Občan si uvedomuje prirodzený hierarchický systém ľudských spoločenstiev,ale neakceptuje riadenie týchto spoločenstiev len „ s vo j v ô l o u“ jednotlivcov.

Presadzuje a požaduje riadenie spoločenstiev vôľou všeobecne – za predpokladu,že sa tieto spoločenstvá riadia základnými pravidlami spravodlivosti a mravnosti.

„Občan“ sa zúčastňuje na správe vecí verejných prostredníctvom voleného zástupcu – poslanca /zastupiteľská demokracia / a priamo individuálnou účasťou resp. prostredníctvom samosprávneho spoločenstva /občianskej iniciatívy,občianskeho združenia,inej formy mimovládnej organizácie,stavovskej organizácie resp. špecifickej záujmovej organizácie,odborov,politických strán a podobne/.

Aké sú v súčastnosti možnosti účasti občanov na rozhodovaní miestnej samosprávy ?

  • každý občan má právo zúčastňovať sa zasadnutí obecného zastupiteľstva ,/je otázka iná či ho tam radi vidia ako napr. v Náne/ zároveň má právo požiadať o slovo ,o ktorom musí príslušné zastupiteľstvo hlasovať a v prípade ak výsledok hlasovania je negatívny,musí byť zdôvodnené zamietnutie tejto požiadavky /v Náne to nie je zvykom zdôvodniť,no čo by ste ešte chceli od starostky ona bude niečo zdôvodňovať ?,nebudte smiešny !
  • občan resp.skupina občanov má právo prostredníctvom poslanca resp.skupiny poslancov predostrieť v zastupiteľstve akýkoľvek návrh,názor alebo požiadavku
  • občania,ktorí prejavia záujem a požiadajú o členstvo v niektorej z komisií zastupiteľstva,po schválení zloženia týchto komisií zastupiteľstvom sa môžu plnohodnotne /rovnocenne so zvolenými poslancami-členmi komisií/ podieľať sa na práci týchto orgánov zastupiteľstva
  • občania majú možnosť spísať a uplatniť na obecnom úrade samosprávy petíciu,ktorou je zastupiteľstvo povinné sa zaoberať
  • orgány miestnej samosprávy musia / za podmienok stanovených zákonom/rešpektovať rozhodnutie verejného zhromaždenia obyvateľov obce resp. vypísať a uskutočniť miestne referendum
  • každý občan ,skupina občanov alebo občianske združenie má možnosť obrátiť sa so žiadosťou o preverenie rozhodnutia ktoréhokoľvek orgánu samosprávy na hlavného kontrolóra obce.

Vyššie uvedené možnosti účasti občanov na rozhodovaní a kontrole miestnej samosprávy predstavujú hlavné formy priamej a nepriamej demokracie na miestnej úrovni.Mnohé prieskumy však ukazujú /i v našej obci Nána/ že občania dostatočne nevyužívajú svoje zákonom dané možnosti a preto je veľmi potrebné vyvíjať činnosti,ktoré v nich takúto aktivitu podporia./to je cieľom okrem iného aj môjho b logu/.

Na druhej strane je viac ako žiadúce,aby aj výkonní a volení predstavitelia obce hľadali a využívali efektívne metódy a postupy,ako svojich obyvateľov nielen informovať,ale aj včleniť do výkonu svojich funkcií.V Náne však realita je žiaľ na škodu obce úplne iná ,o tom však nabudúce.

Žiadne komentáre: