Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

2. 9. 2008

Olvastam : Káosszal indul az új tanév.

Két hónap szünet után ma ismét iskolapadba ülnek a tanulók - minden negyedik diák és csaknem minden pedagógus számára viszont változásokat hoz az új tanév. Az iskolai reform kiötlői legalábbis ezt ígérték. Megközelítőleg 770 ezer alap- és középiskolás kezdi ma a tanévet. Mélypontra zuhant a kiselsősök száma: az 1989 évi 88 093-ról a jelenlegi 49 161-re. A tavasszal elfogadott új közoktatási törvény alapján a kiselsősök és ötödikesek, valamint az elsős gimnazisták számára az új állami kerettantervek és iskolai programok alapján kezdődik a szeptember.

Továbbra is a minisztérium szabja meg a letanítandó tananyag nagy részét, ám az tanterv negyedét az iskolák saját maguknak határozhatták meg. A gond „csak“ azzal volt, hogy a tanároknak a részletes iskolai programok kidolgozására alig két hónapjuk volt. Az iskolai programok írásával régiónként más és más tapasztalatuk volt a pedagógusoknak. Valahol azt felelték megkeresésünkre, hogy a pedagógiai intézet elegendő támpontot adott, volt ahol semmiről sem hallottak. Nyáron a pedagógusszövetség is tartott iskolai programíró tanfolyamot, ám sokak szerint az augusztusi dátum már késői volt. Az új tanterv új tankönyveket is feltételez. Ezek nagy részét még meg sem írták, a minisztérium a nyári hónapokban írta ki a pályázatokat - szakértők szerint míg az iskolákba jutnak, legalább egy év telik el.

Több tankönyvtípust sebtében egészítettek és nyomtattak ki az elmúlt hetekben, hónapokban, ám még ezek közel fele sem érkezett meg a mai napig az iskolákba. „Az új közoktatási törvény parlamenti vitája során mi javasoltuk a miniszternek, hogy ha reformot akar, hát legyen, de legalább egy évvel toljuk ki a megkezdését, mert különben káosz lesz“ - mondta lapunknak Szigeti László volt oktatási miniszter (MKP), aki szerint várható volt ez az állapot. Ján Mikolaj SNS-es tárcavezető kritikusai szerint a reform megalkotása elsietett volt, így kérdéses sikeressége. (MSz)

/forrás:Újszó ,2008. szeptember 2. kedd/

Žiadne komentáre: