Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

9. 12. 2010

Od nového roka nás čakajú zmeny u lekárov i v nemocniciach.–veľmi aktuálne !

Ak napríklad pôjdete k neurológovi, nebudete potrebovať výmenné lístky.
Vyšetrenie u očného lekára
K očnému lekárovi už lístok potrebovať nebudete.
(Foto: Reflex)
Od nového roka nás čakajú v lekárňach, ambulanciách a nemocniciach novinky. Poslanci dali dnes podvečer zelenú zmenám v zdravotníctve.
Niektoré pacientom pomôžu, iné vraj môžu narobiť problémy. „Zmeny čakajú aj pacientov v ambulanciách či čakárňach. Po novom už odporúčacie lístky k špecialistom povinné nebudú.“

Koniec zbytočnému čakaniu

Ak máte problém napríklad s kĺbmi, pred návštevou špecialistu musíte teraz navštíviť najprv všeobecného lekára. Ten vám dá odporúčací lístok a až potom idete k ortopédovi.
Toto dvojnásobné čakanie je pre niektorých pacientov na príťaž. „Musí tam fakt čakať aj u toho obvodného, aj znova zas s lístkom sem ísť,“ tvrdí pacientka.
Odporúčacie lístky ako povinnosť od nového roka skončia. Od januára budete môcť ísť priamo k špecialistovi. Ak si nebudete istý, kde vám zdravie takpovediac pokryvkáva, všeobecného lekára môžete pred vyšetrením u špecialistu, stále navštíviť.

K špecialistovi lístok potrebovať nebudete

Niektorí pacienti praktického lekára ani po zrušení lístkov neobídu. Chcú si nechať poradiť. „Prvotné je ošetrujúci lekár a ten má poznať zdravotný stav. A keď už raz pošle k nejakému špecialistovi, tak potom aby sa to nemuselo opakovať,“ tvrdí pacient. „Kto bude chcieť pôjde k všeobeciarovi, kto nie, tak nie,“ povedal minister zdraviotníctva Jozef Uhliarik.
Zmeny nastanú aj v lekárňach. Pacientov budú môcť po novom lákať iba nižšími cenami - teda lacnejším nákupom. Ostatné motivačné ťahy ako napr. jedno euro za recept budú porušením zákona.

Zmeny v nemocniciach

Zmenia sa na akciové spoločnosti.  „Ten primárny najdôležitejší krok je transformácia nemocníc, ktoré vytvárajú dlhy,“ uviedla premiérka Iveta Radičová. Čas na transformáciu budú mať nemocnice do konca budúceho roka. Výnimočné prípady o pol roka dlhšie.
Dovtedy sa však musia zbaviť dlhov. Ako to urobia zatiaľ nevedno. Posledné zverejnené číslo hovorí o tom, že dlh štátnych nemocníc sa vyšplhal k 150 miliónom eur.

Zmeny nastanú aj v lekárňach. Pacientov budú môcť po novom lákať iba nižšími cenami - teda lacnejším nákupom.

Zdroj : 09.12.2010., 19:05 | Zuzana Eliášová
Tieto navrhované zmeny budú musieť počkať. Pán prezident zákon týkajúci sa týchto zmien nepodpísal. Parlament opäť prerokuje zákon až vo februári,účinnosť nadobudne najskôr až v apríli 2011.

Žiadne komentáre: