Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

23. 2. 2009

Vymáhanie výživného pomocou zadržania vodičského preukazu

Neplatiči výživného môžu od 1. apríla prísť o vodičský preukaz.(aktuálne a je dobré vedieť)

Problémy s vymáhaním výživného na Slovensku sú značné, pričom ich trend je stúpajúci. Každý rok polícia vyšetruje a dokumentuje viac ako osemtisíc prípadov zanedbania povinnej výživy – t.j. neplatenie výživného. Početnosť prípadov dokumentujú aj súdni exekútori, ktorí neraz pracne s administratívou a časovou náročnosťou zisťujú majetok a majetkové práva povinného s cieľom uspokojiť pohľadávku na zročné výživné ako aj bežné výživné.

Schválená novela zákona má za cieľ zrýchliť a zefektívniť vymoženie výživného súdnym exekútorom v prípade, ak povinný je vodič motorového vozidla – čo je dnes početná množina občanov. Podľa platného práva exekútor na vymoženie výživného môže uplatniť všetky spôsoby vykonania exekúcie uvedené v § 63 zákona č. 233/1995 Z.z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) (sú to: zrážka zo mzdy a z iných príjmov, prikázanie pohľadávky, predaj hnuteľných vecí, predaj cenných papierov, predaj nehnuteľnosti, predaj podniku). Predložený legislatívny návrh paletu v zákone stanovených spôsobov vykonania exekúcie rozširuje o ďalší spôsob - o príkaz na zadržanie vodičského preukazu. Exekútor po prijatí tohto legislatívneho návrhu môže v zmysle § 179a vydať príkaz na zadržanie vodičského preukazu tomu, kto si neplní výživné stanovené právoplatným a vykonateľným rozhodnutím súdu.

„Schválená novela zákona umožňuje zadržať vodičský preukaz všetkým neplatičom výživného bez výnimky, teda aj vodičom profesionálom," vyhlásila to K. Tóthová ako jedna z predkladateľov návrhu zákona.

Vodičský preukaz zadrží orgán Policajného zboru, ktorý preukaz vydal na základe doručeného exekučného príkazu (poprípade poverený policajt). Ak pominú dôvodu exekúcie – t.j. povinný uhradí podlžnosť na výživnom ako aj trovy exekúcie, exekútor bezodkladne vydá preukaz na vrátenie vodičského preukazu.

zdroj:www.nrsr.sk

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

I want not concur on it. I over precise post. Especially the designation attracted me to read the whole story.

Anonymný povedal(a)...

Nice dispatch and this enter helped me alot in my college assignement. Say thank you you as your information.