Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

23. 2. 2009

Novela zákona o ochrane nefajčiarov.

Poslanci Národnej rady SR schválili návrh novely zákona z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorým sa mení zákon o ochrane nefajčiarov.

Cieľom schválenej novely zákona je vo všeobecnosti znížiť ponuku tabakových výrobkoch rozšírením okruhu miest, kde bude platiť zákaz predaja tabakových výrobkov. Cigarety bude zakázané predávať na všetkých predajných miestach v školách, študentských domovoch a detských ihriskách. Nemenej dôležitou oblasťou regulácie je predaj tabakových výrobkov mladým ľuďom do 18 rokov s cieľom dôslednej kontroly veku kupujúceho. V súvislosti s tým bolo navrhnuté a schválené v časti o zákaze predaja tabakových výrobkov zákaz predaja prostredníctvom automatov. Dodržiavanie zákona v oblasti predaja bude naďalej kontrolovať Slovenská obchodná inšpekcia. Podnikatelia, ktorí predajú cigarety neplnoletým, sa budú vystavovať možnej sankcii 3319 eur.

Oblasť ochrany nefajčiarov v reštauráciách a baroch je jednou z najcitlivejšie vnímaných oblastí zo strany verejnosti. Preto účelom je znižovanie dopytu po tabakových výrobkoch cestou obmedzovania až zákazu fajčenia na verejných miestach. Novela rozšírila okruh miest, kde platí zákaz fajčenia- v zariadeniach spoločného stravovania, v zariadeniach starostlivosti o ľudské telo, úradných budovách, divadlách, kinách, obchodoch, výstaviskách, múzeách a v areáloch zdravotníckych zariadení. Z domácich i európskych prieskumov verejnej mienky vyplýva skutočnosť, že viac ako 70 % občanov Slovenskej republiky by prijalo úplný zákaz fajčenia na verejných miestach.

Novela obsahuje ustanovenie, ktoré zakazuje fajčenie v zariadeniach spoločného stravovania okrem tých zariadení, ktoré majú stavebne oddelenú časť pre fajčiarov od časti pre nefajčiarov a časť pre nefajčiarov tvorí plochu minimálne 50 % z plochy zariadenia a je pri vstupe do zariadenia. Zákon neukladá však povinnosť všetkým prevádzkovateľom takýchto zariadení stavebne oddeliť plochu zariadenia. Ide o možnosť voľby z dvoch alternatív a to, že zariadenie spoločného stravovania bude čisto nefajčiarske zariadenie alebo zabezpečí stavebne oddelenú časť pre fajčiarov. V prípade, že sa majitelia nerozhodnú pre stavebné úpravy, musia zaviesť v takýchto zariadeniach úplný zákaz fajčenia. Za nedodržanie týchto ustanovení hrozí sankcia do výšky 3319 eur alebo zákaz činnosti. Stavebné úpravy musia stihnúť do 1. septembra 2009.

Doterajšie znenie zákona sa teda značne rozšírilo, čo má prispieť k ešte väčšej ochrane nefajčiarov. Novela bude účinná od 1. apríla.

Zdroj: www.rokovania.sk, www.nrsr.sk

Žiadne komentáre: