Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

27. 12. 2008

Fico odmietol darovať sľúbené majetky obciam.

A už je to tu !!!

Ako som už písal a predpokladal ,boj o kasárne len teraz sa začína a som nesmierne rád,že konečne zaujala stanovisko aj starostka obce.Len sa nesmie zľaknúť od toho ako ďalej .Pomôžeme,poradíme,nebude sama.

Článok z Pravdy :

Lukáš Milan, Pravda | 5. decembra 2008 11:31

Samosprávy čakali tri roky, no nakoniec im ostali oči pre plač. Vláda Roberta Fica (Smer) zatrhla prevod prebytočného vojenského majetku zadarmo na obce, ktoré neovláda Smer. Naproti tomu však lukratívne pozemky v centre Nitry, kde je primátor Jozef Dvonč zo Smeru, narýchlo previedli, hoci ich mohla vláda predať, lebo sa zmenil zákon.Ešte dodám ,že ajjeden z pánov prekladateľov návrhu zákona je tiež z Nitry-dobré nie ?

Lukratívne kasárne v centre Nitry vláda narýchlo previedla !!!! "Na jednej strane na ministerstve obrany lamentujú, že nemajú peniaze a na druhej strane rozdávajú zadarmo lukratívne pozemky svojim a tie menej lukratívne idú predávať," kritizuje postup ministerstva obrany poslanec HZDS Ján Kovarčík. Podľa neho za predaj nitrianskych kasární v centre mesta v účtovnej hodnote sto miliónov korún (3,3 mil. €) by vojaci získali oveľa viac peňazí, ako za dve nehnuteľnosti, ktorých prevod v poslednej chvíli zastavili.S prázdnymi rukami ostalo mesto Sereď a dedinka Nána pri Štúrove, ktoré neovláda Smer. Účtovná hodnota sľúbených budov je 170 miliónov korún (5,64 mil. €). Odhrnuté obce pritom menili pre stavby územné plány.

"Nie sme z toho nadšení. Počkáme si na vysvetlenie, lebo podľa zákona nám to vláda mala posunúť," tvrdí starostka obce Nána Zuzana Matusková (SMK). Tri roky sľúbené kasárne sa mali premeniť na malý priemyselný park a sociálne byty.

Ja by som ešte doplnil o nasledovné skutočnosti a to ,že príjmy napr z prenájmu objektov kasární by v značnej miere kryli potreby investícií,ktoré obec v rámci PHaSR mienila realizovať ako napr.dokončenie kanalizácie ,vybudovanie čističky,zavedenie káblovej televízie ,rozšírenie kemping u a pod .(viď str.34 PHaSR obce Nána)Poznanenal Tibor.K. Preto by bolo spravodlivé,keď už kasárne vláda neschválila,mala by aspoň nahradiť škodu ,ktorú týmto svojím rozhodnutím obci Nána spôsobila.Je to typický príklad škody ,keď štát zodpovedá za škodu,(napr.vláda) ktorá bola spôsobená orgánmi verejnej moci pri výkone verejnej moci napr.nezákonným rozhodnutím ,nesprávnym úradným postupom,možná i porušením zákonov a pod. Je to môj osobný názor.

Zodpovednosti sa však nemožno zbaviť to je isté.Otázkou je posúdenie či v tomto prípade ide o škodu spôsobenú ako už bolo spomenuté.Ale od toho sú v tejto republike orgány spomenuté nižšie ,na ktoré bude nevyhnutné sa obrátiť predpísanou resp. stanovenou formou.

Primátor Serede Vladimír Vranovič (HZD) sa obáva, že so sľúbenými skladmi sa začne teraz obchodovať. "V územnom pláne sme tam vyhradili rekreačnú zónu a je tam stavebná uzávera, pre chystanú vodnú nádrž. Takto sa obávam, čo sa bude ďalej diať," uviedol Vranovič. Ako dodal, ešte sa pokúsi u ministra obrany Jaroslava Bašku (Smer) zmeniť rozhodnutie.

"Všetky nehnuteľnosti odteraz budeme predávať. Vláda s bezodplatným prevodom nesúhlasila, tak sa budú predávať podľa nového zákona," vysvetlil Baška.

Od prvého novembra totiž platí novela, podľa ktorej vojaci majetok najprv musia predávať v dražbách a až potom zadarmo ponúknu samosprávam. Doteraz mestá a obce mali prednosť pred podnikateľmi, čo v prípade Nitry aj vláda využila. V dražbách cena môže klesnúť dokonca až na jednu tretinu úradnej ceny.

Čo k tomu dodať záverom : a vraj neexistuje stranícky klientelizmus ? Uvidíme čo na to povie : Generálna prokuratúra , Verejný ochranca práv, Najvyšší kontrolný úrad, Ústavný súd Slovenskej republiky, pretože zastávam názor ,že došlo k porušeniu zákonov zo strany vlády SR dokonca aj ústavných .A ak bude potrebné obrátime sa aj na Inštitúcie Európskej únie ,Medzinárodný súd v Haag u, Európsky súd v Luxemburg u.Obec Nána nemá čo stratiť môže len na tom získať.Domnievam sa ,že odmietnutie už raz sľúbených majetkov je typickým príkladom prejavu individuálných resp. kolektívných záujmov nad záujmami verejnými,čím je naplnená skutková podstata porušenie ústavného zákona č.357/2004 Z.z. čl.4- Verejný funkcionár je povinný pri výkone svojej funkcie presadzovať a chrániť verejný záujem. Pri výkone svojej funkcie verejný funkcionár nesmie uprednostniť osobný záujem pred verejným záujmom.- asi mám pravdu.(primátor Nitry Jozef Dvonč je zo Smeru,Ján Richter poslanec, jeden z autorov návrhu zákona č. 172/2004 je dokonca člen vedenia strany SMER-u a samozrejme tiež z Nitry -náhoda,či zhoda okolnosti ?)

Bude ešte veľmi zaujímavé prečítať si rozpravu zo zasadnutia NRSR ,kedy bol novelizovaný zákon č.172/2004 schválený ako, aj vyjadrenia pánov poslancov predkladateľov nánvrhu zákona a ďaľších .O tom sa môžete dočítať na adrese : www.nrsr.sk Treba hľadať rozpravu z 27.schôdze,konanej v dňoch 9.-23.9.2008 Je to veľmi zaujímavé oplatí sa to prečítať,avšak mne sa to teraz po zasadnutí vlády z 3.12.2008 sa to javí ako perfektne narežírované divadlo.

Že to bolo divadlo dokazuje aj nasledovný výrok poslanca J.R. :"citujem:. Naopak, máme záujem, aby z novely tohto zákona profitovali občania od Svidníka až po Skalicu, od Tatier až po Dunaj. To je cieľ a to je hlavný zámer a v tom spočíva celý ten zmysel. A teraz ak dovolíte ešte kratučká poznámka k doterajšej účinnosti zákona.Povedal som to v úvodnom vystúpení, je to aj v dôvodovej správe. -toľko citát !!!!!!!Ešte by som dodal ,že sa to pohlo fakt od Tatier lenže V Nitre vďaka SMERU ten profit pre občanov sa otočil zmenil "smer" a k Dunaju teda do Nány sa už nedostal .Asi budú ,mať pravdu niektorí poslanci NRSR,ktorí v tomto vidia určité získanie finančných prostriedkov nielen pre štátny rozpočet !!! Podrobnejšie viď rozpravu z 27.schôdze NRSR..V roku 2009 ideme opäť do volieb nie ? Ešte je zaujímavé,že videozáznam po skončeni z rokovania 126.schôdze vlády neobsahuje ani slovo o okolnostiach ,ktoré viedli k neschváleniu sľúbených majetkov štátu obciam.Aj audiogaléria vlády o tom mlčí.Je to viac ako podozrivé.Alebo sme všetci už skutočne idioti v tomto štáte.Video z tlačovky 126.schôdze vlády si možete pozrieť >>>> TU. Nie je nikde napísané,že všetko čo sa predloží vláde sa musí schváliť,môže všeličo urobiť neschváliť.odročiť,poslať materiál na doplnenie atd.To je všetko v súlade so zákonom.To by sme pekne vypadali ,keby kde, kto kibicoval čo má vláda robiť. Lenže spôsob, akým sa dopracujú k jednotlivým záverom(poradcovia, všelijaké záujmy,skutočné príčiny a a okolnosti atď., ktoré niekedy sú všeobecne známe a pritom majú ľudí za idiotov) napr .aj v prípade neschválenia už spomínaných prevodov majetku štátu na obce tam je problém a veľký. Myslím si ,že každý pochopil podstatu !!!

Žiadne komentáre: