Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

18. 12. 2008

Teraz niečo o občanoch........

(napr.našej dediny,ale platí to všeobecne)a praktikách nánanskej samosprávy s občanmi.

Výkon samosprávy najaktívnejšie a najväčšou mierou zabezpečujú tí občania obce,ktorí dostali v komunálnych voľbách mandát zastupovať občanov na správe vecí verejných. Okrem nich sú to aj menovaní predstavitelia obce, pôsobiaci vo výkonných úradoch samosprávy alebo v rôznych komisiách. Sú to aj občania pôsobiaci vo voľných združeniach.

Rozhodujúca časť občanov však nie je mandátom priamo zapojená do výkonu samosprávy, ale samosprávne rozhodnutia sa ich bezprostredne dotýkajú.

Ak samosprávu chápeme ako samo organizáciu a samo zodpovednosť, alebo prevzatie zodpovednosti za rozvoj vlastnej obce, potom je potrebná angažovanosť a iniciatíva väčšiny obyvateľstva na riešení „vlastných“ záležitostí ,myslím si ,že s týmto konštatovaním môžeme súhlasiť.

Občania, to je však rôznorodá skupina ľudí, ktorej postoje k riešeniu vecí verejných sú rôzne. V obci žijú občania :

a) ktorí nikdy nepomohli a ani nemajú záujem riešiť veci verejné

b) iní sú spokojní a akceptujú stav vecí v obci, aký je

c) sú však aj takí občania, čo si myslia, že dokážu s ľuďmi pracovať lepšie ako tí, ktorí boli zvolení do funkcie a menovaní do výkonu úradu. Táto skupina občanov prejavuje záujem o vecí verejné, preto sa aj najčastejšie aktivizuje.

d) alebo sú takí občania, ktorí svoju energiu vynakladajú prevažne na to, aby znepríjemňovali život starostovi, zastupiteľstvu i výkonným pracovníkom obecného úradu i občanom.

Myslím si,že na uvedené jednotlivé nazvem „typy občanov“ by ste vedeli uviesť vážení čitatelia veľa príkladov ,no nie to je teraz podstatné.Podstatné je to ,ktorý z jednotlivých typov občanov mieni sa zúčastniť napr.zasadnutia OZ(obecného zastupiteľstva)a ako sa k nim zachová OZ na čele so starostkou.

Zastávam názor a to aj dokážem,že ak sa zasadnutia OZ mieni zúčastniť

  • občan typu a ,b ak sa prihlási o slovo-bude mu udelené ,a nebude vyhlásené zasadnutie OZ za neverejné povedzme hneď na začiatku ,alebo napr.po druhom bode programu
  • občan typu c a d nemá šancu dostať slovo, aby prehovoril v prípade typu d ) garantujem Vám ,že v krátkom čase zasadnutie bude vyhlásené za neverejné a miestnosť musí opustiť.

Je len samozrejmé,že viem na to uviesť niekoľko konkrétnych prípadov.Mám vlastné skúsenosti z tejto oblasti (bod c).

.Je potrebné bezpodmienečne pri tomto konštatovaní sa zastaviť a prehlasujem ,či veríte alebo nie,ale zo strany samosprávy a starostky nedošlo k porušeniu žiadneho predpisu,zákonu .

čo sa týka udelenia slova občanom. Je potrebné ale vedieť nasledovné skutočnosti,rieši to zákon o obecnom zriadení:

odpoveď nájdeme v ustanovení § 12 ods. 5 zákona podľa ktorého „ak na rokovaní požiada o slovo poslanec Národnej rady Slovenskej republiky, zástupca vlády alebo štátneho orgánu, slovo sa mu udelí. Môže sa udeliť aj ktorémukoľvek obyvateľovi obce.“. Z citovaného jasne vyplýva, že slovo sa musí udeliť (ak o to požiadajú), poslancom národnej rady, zástupcom vlády alebo iných štátnych orgánov. Ostatným hosťom sa slovo nemusí udeliť. Je to na rozhodnutí starostu, resp. predsedajúceho.

Napriek tomu odporúčam veľmi citlivo pristupovať k oprávneniu predsedajúceho neudeliť slovo ostatným hosťom, resp. účastníkom rokovania (najmä obyvateľom obce). Pri rozhodovaní o tejto otázke treba zvážiť najmä atmosféru rokovania a tiež to, či ten, kto žiada o udelenie slova môže konštruktívne prispieť k objasneniu prerokúvaného problému, alebo naopak sťažiť ďalší priebeh rokovania, či vytvoriť na ňom výbušnú atmosféru. Vždy je vhodné odkázať toho, komu sa neudelí slovo, na vypočutie po rokovaní a pod. (zdroj:JUDr.Ladislav O.)

Bude zaujímavé aké stanovisko k tejto otázke zaujme verejný ochranca práv,pretože som mu položil otázku : Ak je ústavou zaručená sloboda prejavu a právo na informácie, a každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom,(čl.26 odst.1,2 ústavy SR) potom má aj toto právo uplatniť v každodennom živote.Zákon o obecnom zriadení v § 3 odst.2 ustanovuje:

Obyvateľ obce sa zúčastňuje na samospráve obce. Má právo najmä: a) voliť orgány samosprávy obce a byť zvolený do orgánu samosprávy obce, b) hlasovať o dôležitých otázkach života a rozvoja obce (miestne referendum), c) zúčastňovať sa na verejných zhromaždeniach obyvateľov obce a vyjadrovať na nich svoj názor a zúčastňovať sa na zasadnutiach obecného zastupiteľstva, d) obracať sa so svojimi podnetmi a sťažnosťami na orgány obce, e) používať obvyklým spôsobom obecné zariadenia a ostatný majetok obce slúžiaci pre verejné účely, f) požadovať súčinnosť pri ochrane svojej osoby a rodiny a svojho majetku nachádzajúceho sa v obci, g) požadovať pomoc v čase náhlej núdze. Zhrniem v krátkosti ,teda právo má ,ale pokiaľ to chce uplatňovať napr. požiada o slovo na zasadnutí OZ je vystavený svojvoľnému rozhodnutiu starostky a poslancov OZ.Je ešte jeden dokument ,ktorý by mal otázku udelenia slova riešiť a to je ROKOVACÍ PORIADOK ,ktorý som však nevidel.To pravda neznamená ,že neexistuje.K tejto otázke zatiaľ toľko.

Druhá otázka je tiež zaujímavá a týka sa konkrétne zasadnutia OZ kedy je neverejné. Pretože podľa § 12 odst.4, rokovania obecného zastupiteľstva sú zásadne verejné. Obecné zastupiteľstvo vyhlási rokovanie vždy za neverejné, ak predmetom rokovania sú informácie alebo veci chránené podľa osobitných zákonov; to neplatí, ak je predmetom rokovania obecného zastupiteľstva:

a) použitie verejných prostriedkov na platy, odmeny a iné náležitosti spojené s výkonom funkcie orgánov obce, členov orgánov obce, zamestnancov obce alebo osôb, ktoré vykonávajú za odplatu činnosť pre obec, b) nakladanie s majetkom vo vlastníctve obce, najmä prevod vlastníctva k majetku vo vlastníctve obce, nadobudnutie majetku do vlastníctva obce alebo prenechanie majetku obce do užívania iným osobám. Ktoré sú tie osobitné zákony, na základe ktorých je zasadnutie OZ neverejné ? Je ich viacej ,ale o tom nabudúce. A som si viac ako istý,že v tejto otázke v Náne sú porušené zákony a predpisy,týkajúce sa zasadnutí OZ z hľadiska ich vyhlásenia za neverejné.Logické je ,že toto moje tvrdenie sa pokúsim aj dokázať,pretože musím sa priznať v tejto otázke nemám osobné skúsenosti.Ale viem ,kto ich má !!!

/zdroj :Internet /

Žiadne komentáre: