Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

1. 10. 2008

Do pozornosti samosprávy obce.

Podnikanie s pomocou eurofondov znie mnohým hazardérsky. Euro príspevky sú predsa „iba“ pre politicky vyvolených, pre tých, ktorí sú v byrokracii slovenskej vlády a Komisie ako doma, či pre náhodných šťastlivcov v „euro rulete“. Slušný človek sa férovosti pri komunikácii s úradníkmi nedočká a pokúšanie šťastia, ho iba vtiahne do sveta nereálnych predstáv a sľubov. Poľnohospodári a komunálny sektor sú však tichými dôkazmi, že s eurofondmi sa žiť dá. Samozrejme, obavy z predchádzajúcich riadkov nie sú neopodstatnené. Nezmyselné reštrikcie, či protežovanie politicky blízkych nie sú na Slovensku, ale ani inde v Európe výnimkou, no suma peňazí kumulovaná v eurofondoch a ich vysoká diverzita dávajú šancu aj nováčikom. Stačí sa držať pravidiel, ktoré uľahčia pohyb v „euroteréne“, pripravia žiadateľa o príspevky na komplikácie a uchránia ho pred sklamaniami. Zásada prvá. Projekt, na ktorý chcete žiadať peniaze, musíte mať do detailov premyslený vrátane rozpočtu a dodávateľov. Mnohí pri debate o eurofondoch, ktoré by chceli využívať, prejdú za hodinu cestu od lesníctva, cez čučoriedkovú plantáž, vodnú elektráreň až po požičovňu vzducholodí. Doslova. Vy eurofondy žiadajte len na to, v čom sa vyznáte a máte s tým skúsenosti. Inak je to strata času a peňazí Zásada druhá. Vyberte si najvhodnejší zdroj financovania. Len na pomoc pri výstavbe penziónu si môžete vybrať až zo štyroch zdrojov. Každý má iné parametre a kombinovať ich nemožno. Tu niet inej pomoci, ako získať radu od niekoho, kto eurofondom rozumie a má v nich prehľad. Zásada tretia. Napíšte žiadosť o príspevok tak, aby ste splnili kritériá, no zároveň využili všetky možnosti, ktoré vám eurofondy ponúkajú. Ak váš projekt schvália, už ho nebudete môcť doplniť. Nezabudnite, schválením projektu papierová vojna zďaleka nekončí. Termíny, formuláre a kontroly vás budú prenasledovať ešte päť rokov. Zásada štvrtá. Majte pripravené peniaze. Eurofondy zväčša poskytujú iba časť prostriedkov potrebných pre projekt (napr. 50%) a aj to systémom refundácie. Treba rátať s tým, že príslušná platobná agentúra bude s platbou niekoľko mesiacov meškať. Zásada piata. Nešpekulujte. Najhoršie sa vracajú už minuté peniaze. Ak je už váš projekt schválený, zmeny, aj tie najrozumnejšie, v ňom robte len po písomnom odsúhlasení platobnou agentúrou. Inak sa môžete dostať do problémov a budete musieť vrátiť peniaze, ktoré ste dávno minuli. A nakoniec zásada, ktorá platí pri väčšine podnikateľských rozhodnutí. Rozhodnite sa čím skôr. Balíky peňazí v prvých výzvach totiž bývajú najväčšie, a tým pádom aj najdostupnejšie. Čas na strategické rozhodnutia práve nastal. Miroslav Lopata,konateľ Premier Consulting, spol. s r.o. Komárno/Článok bol uverejnený v týždenníku Trend 25/2008/ Poznámka: A to si už láskavo uvedomte konečne aj v Náne vážení poslanci a starostka!!! Je najvyšší čas na strategické rozhodnutia.

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Legalább a választási időszak végere tanulják meg tisztelt nánai önkormányzat végre hogyan is kell pénzt szerezni az EU pályázatokból ?
Jelige:hátha meg lesznek újból választva ? Sosem lehet tudni !!

Anonymný povedal(a)...

nem is olyan bonyolult ezek az eurós fondok .Mit nem lehet ezen megérteni ? Ja igaz oda kell azért egy kis tudás és egy kis intelligencia/ mondjuk egy picit magasabb IQ/

Anonymný povedal(a)...

Zásada šiesta : Kto nič nerobí,nemôže nič pokaziť !