Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

12. 5. 2008

Egyedülálló határon átnyúló együttműködés

Több mint nyolcvan magyarországi és szlovákiai település polgármestere írta alá azt a nemzetközi jelentőségű megállapodást, melynek értelmében az Ister-Granum Eurorégió létrehozta az Ister-Granum Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulást. Az eseményen részt vett Luc Van den Brande, az Európai Unió Régiók Bizottságának elnöke; Juraj Migaš, Szlovákia budapesti nagykövete; Plank Zoltán, a pozsonyi magyar nagykövetség tanácsosa, valamint Milan Belica Nyitra megye elnöke.

Az Ister-Granum Eurorégió határon átnyúló társulásként ezzel a lépéssel Európában az elsők között alakul át önálló jogi személlyé, közös vállalatokat alapíthat, s egyenrangú fél lesz mind a magyarországi, mind a szlovákiai megyékben. Ráadásul határ menti fejlesztésekre is pályázhat Brüsszelben. Mindez sok lehetőséget teremt a vidékfejlesztésre, az egyes településeknek nagyobb esélyük lesz arra, hogy támogatást kapnak. Az Ister–Granum Eurorégió 2013-ig a szlovák–magyar határ menti fejlesztési program 216 millió eurós keretéből legalább 20 millió eurót szeretne elnyerni a Párkány és Esztergom térségének 100 kilométeres határszakaszára, tájékoztatta lapunkat Ocskay Gyula, az Ister-Granum ügyvezetője.

Az aláírt szerződés abban is jelentős változást hoz, hogy ezentúl nem kell a határ menti együttműködés keretében úgynevezett tükörpályázatokat írni mindkét oldalon ugyanarra a célra. Magyarán: nem akadhat meg egy pályázat az eltérő értelmezés miatt. Egy-egy projektnek a határ mindkét oldalán egyszerre kell megvalósulnia. A projektekre viszont magyar és szlovák oldalon is külön jelennek meg a kiírások, Ocskay Gyula szerint legkorábban idén novemberben.

A fejlesztési projekteknek már csak azért sem lehet jogi akadálya, mivel mindkét ország elfogadta az Európai Területi Együttműködési Csoportosulások honosító jogszabályait. A leegyszerűsített ügymenet reményt ad arra, hogy hosszú idő után a határ menti szegényebb települések is fejlődésnek induljanak. Mint azt Luc Van den Brande jelezte: az EU 27 tagállama közül eddig összesen csak nyolcnak van ilyen jogszabálya, ezért lehetséges, hogy az Ister-Granum Eurorégiót Brüsszelben az első három eurorégió között jegyzik be.

/forrás :ÚJ SZÓ 2008. 05. 12. /

Mi is az a "Európai Területi Együttműködési Csoportosulás" /EGTC/ ,ki az igazgatója,kik az elnökségi tagok...... bővebben itt >>>

Žiadne komentáre: