Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

5. 11. 2008

A falu költségvetéséről I.

( amit mástól nem tud meg a tisztelt lakos, választó polgár,és ahogy meg ígértem,folytatom.)

Mint ismeretes, minden költségvetésnek alapjában véve két oldala van .Az egyik a bevétel, másik a kiadás.Egy régebbi bejegyzésemben (11.4.2008) röviden elemeztem, hogy miért fontos növelni a lakosság létszámát a költségvetésre való tekintettel, mármint a bevételi részére ( jövedelem adóból részesedés) mint állami támogatás.Most szeretném elmagyarázni miért ( lenne ,lett volna) fontos a laktanya a falunak a költségvetés azaz a bevétel szempontjából, tekintettel a tervezett beruházásokra és azoknak a pénzügyi fedezésére a falu gazdasági és szociális programja alapján. Gondolok itt elsősorban a csatornázás folytatására, tisztító berendezésre, a kempingre, az utak, járdák rekonstrukciójára stb. És persze az új munkahelyek biztosításával együttvéve. Meg sem említem a bankok feltételeit, az egyes kölcsönökkel kapcsolatban.

Jelenleg még nincs eldöntve a laktanya sorsa (Matuskánét idézve: „várunk a papírra”), így több variációk kell ismertetnem és elemeznem:

A variáció:

Feltételezzük hogy a laktanya a falu tulajdonába kerül a 172/2004 sz. törvény alapján- ingyen.

Milyen szituáció jöhet ebben az esetben számításba (a bevétel szempontjából), mit tehet a falu ilyenkor, alternatívák, javaslatok:

  1. kiadja bérbe az egyes épületeket vállalkozóknak, cégeknek- ipari park létesítése céljából,stb. jelenlegi bérleti díjakról most nem beszélnék ( lényeg hogy nem kis összeg éves viszonylatban) és nem kell érte még a kis ujjukat se mozdítani senkinek. Természetesen mindent szerződésben, írásban lekötni a rezsi költségek térítését is beleértve. És még állami támogatást is kap az ipari park létesítésére a falu.

  2. átalakít bizonyos épületeket bérházakra, így lesznek mondjuk 15-20 , 2 illetve 3 szobás lakások, fiataloknak, egyszóval érdeklődőknek. Más szóval növelem a lakosság létszámát és ismét azt kell hogy mondjam kap állami támogatást a lakások átalakítására.

  3. egy szociális otthont rendez be valamelyik épületből idősebb állampolgárok részére

    persze hogy ismét állami támogatással, ez most úgymond menő dolog kevés az ilyen otthon Szlovákiában.

  4. orvosi rendelőt+patikát létesít és egyéb létesítményeket a falu szükségletei alapján stb. stb. lehetőségek még vannak bőven.

Még lehetne folyatni, de azt hiszem fölösleges, ebből amit leírtam meg lehetérteni a lényeget.

Mindez természetesen sok munkával jár kezdetben, utána megy minden magától és csak jön a pénz.Attól függ milyen alternatíva van alkalmazva. Ez természetesen az én véleményem, nem kötelező egyáltalán egyetérteni velem, a lehetőségek ebben a variációban még nincsenek kimerítve. Csak az illusztráció végett hoztam fel ezt a pár példát. És persze azért, hogy szerintem ettől a munkától „félt a nánai önkormányzat”, és ez az oka annak, hogy nem intézték hatékonyan a „papírokat” a laktanya körül. Ha nem így van, kérem szépen cáfolják meg ,bizonyítsák be hogy nincs igazam.

Az A variációt azzal fejezném be, hogy ezek az alternatívák, javaslatok évi viszonylatban (mivel jön jövőre az euró ) több százezerrel károsítja meg a falut, ezt ki merem jelenteni és gondolom nem kell még különösebben bebizonyítani részemről tisztelt lakosság, választó polgárok. Gondolkozzanak csak el rajta! NEM KÖTELEZŐ. A hozzászólásokat szívesen fogadom. Előre is köszönöm!

(To be continued...)

3 komentáre:

Tibor povedal(a)...

E bejegyzésnek nem az a célja hogy ismertesse a költségvetéssel,és a falu vagyonával kapcsolatos szlovák torvényeket, hanem megvitatni miről,miért marad el egy halom pénzbevétel a falu kaszából,semmittevés,hanyagság,felelőtlenség és még sorolhatnám mi mait is a laktanyával szoros összefüggésben.

Anonymný povedal(a)...

hahaha még mindig itt tartunk a laktanyánál? Csak nemgondolja valaki hogy mi még azt meg is kapjuk? Na ne! Abbol mi már nem eszunk! Nemkell azon filóznunk mi is legyen a laktanya sorsa! Arrol mi már lemaradtunk, nekunk ez így jó. Megvagyunk elégedve, minden rendben van, a falu éli apro kis mindnnapjait, igaz nemmegyunk semmire, de mi akkor is megvagyunk elégedve.

Anonymný povedal(a)...

Vannak még akik nincsenek megelégedve,és egyre többen. Ahogy a Kanička urat ismerem be is fogja tényekkel bizonyítani ki mit mulasztott,illetve milyen törvényt nem tartott be.Sok ember meg lesz lepődve ,hogy mi is az ábra.Bizony Nánaiak meg fogjátok látni,és félre fog álni a szátok.