Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

4. 11. 2008

Krátke zamyslenie nad dotáciami obciam a priestor pre korupciu.

Pri rozhodovaní o prideľovaní dotácií obciam centrálnou verejnou mocou ide o rozhodovanie o tom, ktorá obec si bude môcť z dodatočných zdrojov opraviť školu, postaviť kanalizáciu alebo čističku, prípadne postaviť priemyselný park a usporiadať folklórny festival a pod. Politickou decentralizáciou sa preniesol tlak na zabezpečovanie verejných služieb na volených predstaviteľov obce, ktorých sľuby môže pomôcť napĺňať aj centrálna vláda. Záujem občanov a volených predstaviteľov obcí sa vo väčšine uvedených prípadov zhoduje – ide o záujem o znovuzvolenie a zvyšovanie blahobytu občanov obcí. Preto dopyt obcí po daných zdrojoch je vysoký aj po uskutočnení fiškálnej decentralizácie.

Platí však aj nasledovné: verejné zdroje sú obmedzené a v podstate väčšina obcí má záujem o dodatočné verejné zdroje. Keďže je dopyt väčší ako ponuka, o tom, kto príslušnú dotáciu získa, a kto nie, rozhoduje centrálny rozhodovateľ – decízor. Pred fiškálnou decentralizáciou sa prerozdeľovali aj podľa tzv. demižónovej metódy. Jednoducho povedané to, či obec dostala peniaze na čističku či opravu školy, záviselo do istej miery od toho, či poznali niekoho „hore“, kto o tom rozhodoval. Po fiškálnej decentralizácii sa priestor pre „demižónovú“ metódu rozhodovania o alokácii verejných zdrojov obmedzil, keďže miestne samosprávy získali podiel na dani z príjmov a nie sú už úplne odkázané na svojvôľu centrálnych decízorov. Potenciál pre stranícky klientelizmus tu však ostal.( viď predchádzajúce moje príspevky.)

Ale všimnite si vážení čitatelia pojem „získanie podielu na dani z príjmov „.

A to je dôvod tohto môjho príspevku :

  • nie je jedno, či obec má ako príklad uvediem 1200 ,alebo 1800 obyvateľov,totiž počet obyvateľov je jedným z (viacerých koeficientov)násobkov čím sa vládou resp.iným štátnym orgánom stanovená suma násobí:
  • a to sa rovná = podielu na dani z príjmov.
  • preto je veľmi dôležité starať sa nevyhnutne o zvýšenie počtu obyvateľov našej dediny.
  • strategicky jedna z naj dôležitejších úloh pre samosprávu obce v budúcnosti
  • nehovoriac o tom,že ide o stabilný príjem do obecného rozpočtu

Je to jednoduché však ? Myslím, že som to zrozumiteľne vysvetlil .

A takto pekne vysvetlím aj ďalšie záležitosti týkajúce sa obce (aj o kasárňach) ale ,všetko má svoj čas. Je to otázka pravdivých informácií a ochotu vysvetliť občanom záležitosti obce. Mimochodom internetová stránka obce má ďalší príspevok –všeobecné záväzné nariadenia obce-návrhy na rok 2009.Konečne voľačo,len tak ďalej ,návrhov som dal až až ,čo by všetko (malo),mohlo byť uverejnené.Veľká škoda ,že novela zákona o slobodnom prístupe k informáciám nezakotvila "povinnosť "uverejnenia na internete informácie , tak ako to majú za povinnosť mestá .Obcí sa to žiaľ netýka.Len si to prečítajte,ak môžem doporučiť.

1 komentár:

Tibor povedal(a)...

Samozrejme podiel na dani z príjmov zďaleka nie je lem jedným z príjmov ,dotácií od štátu je ich oveľa viacej hlavne v súvislosti s prechodom kompetencií na obce (nazýva sa to tiež fiškálna decentralizácia)napr.každému známe vedenie matriky ,overovanie dokumentov,ulohy v oblasti stavieb,životnéhoprostredia,školstvo a mnohé ďalšie úlohy, na ktoré štát obciam prispieva do rozpočtu a nie málo.Ale o tom inokedy.