Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

4. 3. 2012

Egy kis politika (a szomszédból)- még mindig divatban vannak az “ügynökakták”…..

Mifelénk már rég elfelejtették az ügynökaktákat ,úgy látszik déli szomszédunknál még mindig divatban van,más szóval nincs lezárva a téma,nincs nyilvánosságra hozva és ebből kifolyólag feltárva (lezárva) az egykori álam biztonsági múlt.

Olvassuk csak például a Magyar Hírlapból a következőt - Nyílt levélben tudakolja Orbán Viktor miniszterelnöktől Schiffer András, hogy a kormánypártok miért nem kívánják feltárni az egykori állambiztonsági múltat. Az LMP-s képviselő szerint az elmúlt másfél évben egyszer sem volt a Fidesz annyira megosztott, mint az ügynökakták nyilvánosságra hozatala ügyében.(bővebben itt.)

A képviselő levelében két kérdésre vár választ. Egyfelől arra kíváncsi, hogy hogyan egyeztethető össze a múlt lezárásáról szóló retorikával, hogy nem kívánják a múlt feltárását. Másfelől azt is megkérdezi, hogy a miniszterelnök hogyan kívánja lezárni az "általa húsz zavaros esztendőnek nevezett" időszakot, ha a mai napig nem lehet tudni, hogy "milyen módon hálózták be a régi állambiztonsági hálózatok a rendszerváltó politikai erőket, (...) az új magyar demokrácia gazdasági és politikai elitjét", miközben továbbra is "pitiáner módon, mindennapi zsarolásokra lehet felhasználni az ügynökaktákat.

Kérdésre válaszolva Schiffer András azt mondta, hogy emlékezete szerint az elmúlt másfél évben a Fidesz-KDNP egyszer sem volt annyira megosztott egy törvényjavaslat kapcsán, mint az ügynökakták ügyében. Szavai szerint ez jelezheti a kormányfőnek, hogy "aligha tud úgy a saját választóinak a szemébe nézni, hogy nem vall színt az aktanyilvánosság ügyében".
Egy másik kérdésre azt felelte, hogy készek újra benyújtani a javaslatukat, de annak csak akkor lenne értelme, ha a kérdésben "van elmozdulás a kétharmados többségben".A sajtótájékoztató idején az LMP aktivistái olyan táblákat tartottak, amelyeken - a párt közlése szerint - fideszes kötődésű közéleti személyiségek és kormánypárti országgyűlési képviselők egykori fedőneveit voltak láthatók.

A Demokratikus Koalíció képviselői támogatták az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát célzó LMP-s indítványt. Annál is inkább könnyen tehettük, mert még első kormányom idején, 2004. decemberében valami hasonlót javasoltunk. Akkor is a Fideszen bukott el a szándék. Nem tudom mitől fél a Fidesz. Kit takar, kit rejteget? A demokratikus Magyarország szemszögéből nézve nem sértette az alapvető szabadságjogokat, az emberi méltóságot a demokratikus garanciákkal nem védett, nem szabályozott kiterjedt megfigyelési, besúgói rendszer? Dehogynem. Akkor meg mi a baj?


Nyilvánvalóan nem a szolgálatok, így a Magyar Köztársaság mai nemzetbiztonsági érdekét védi a Fidesz. Hiszen ha így lenne, akkor kellő körültekintéssel alkotható lenne olyan szabály, amely válaszol erre a valóságos kihívásra. A Fidesz semmilyen szabályt nem akar. Nekik jó a mai helyzet, amelyben politikai érdekek mentén szemezgetnek az információkból.  Bárhogy is, az az érzésünk, hogy a Fidesznek takargatni valója van. Gyanítható, hogy olyan emberekre is támaszkodik, akiknek kényelmetlen lenne az ügynöklisták nyilvánossága. A Fidesz világának része lehet az egykori ügynökökkel való valamilyen együttműködés.

De miért csodálkozunk ezen? Az önkénynek szüksége van lehallgatókra, besúgókra, provokátorokra. Őket védi a Fidesz. Nem a múltat akarja eltitkolni, hanem a jelent. A jelent, amely a hatalomgyakorlás módja tekintetében egyre jobban hasonlít a múlthoz.” - írja a Mandiner .hu

Előbb vagy utóbb az ügynöklista nyilvánosságra kerül,mint ahogyan majd azoknak a listája is akik felfedték a magyar állampolgárságot.Fico pártelnök a mai politikai műsorban a TA3 televízióban kijelentette hogy a kettős állampolgárságról szóló torvényt meg kell változtatni,nem lehet hogy elvesszen a szlovák állampolgárság,valahogy így fogalmazott (lásd http://www.ta3.com/clanok/10709/v-politke-zo-4-marca.html) vagy ma este 20.00 órakor TA3 csatornán az ismétlést,vagy hétfőn 13.00 órakor.Nem mindenki olyan bátor ember mint Boldoghy úr aki rögtön bevallotta hogy van magyar állampolgársága és elvesztette a szlovákot.Nekem csak az a gyanús hogy nemsokára rá fellép angol nyelven az EU parlamentben,és elmondja hogy hogyan bánnak Szlovákiában a magyar kissebségekkel stb. lásd Boldoghy Strasbourgban….. (Új szó ,2011. december 15. ) hát nem érdekes.Ilyen hamar még Orbán Viktor sem járta meg, pedig Ő miniszterelnök.Bátorkodom megjegyezni hogy  Magyarország világelső az egy főre jutó Nobel díjasokkal más szóval a magyar nép  a magyar kissebség nem buta ,csak sajnos annak nézik egyesek .Végezetül idézetek a magyar médiákból : a MÁV azért nem nyereséges mert sok a felvidéki magyar akik 90% kedvezménnyel utazgatnak,ami pedig a kettős állampolgárságot  illeti nehogy már a felvidékiek mondják meg nekünk ki legyen a parlamentben,milyen kormány legyen…… (elhangzott az ATV fórum című műsorában) Hát ennyit az anyaországi szeretetről a magyar összefogásról .

Žiadne komentáre: