Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

4. 3. 2012

A GORILLA ügyről kicsit másképp.

      Nem akarom részletezni miről is szól az egész, csak egy jellegzetes és napjaink súlyos társadalmi problémájáról – a korrupcióról - szeretnék egy pár gondolatot megjegyezni.

Nyilván igazat adnak nekem, ha azt mondom, hogy korrupció volt, van és ha nem teszünk valamit, sokáig lesz is társadalmunkban. Az emberiség, amióta világ a világ, szenved ezzel a “kórral” ami lényegében az ókortól napjainkig terjed mint a rák. Egyes társadalmi formációkban a történelem során mind más és más  korrupciós alanyokat lehet felfedezni mint például a nőket. Az ő testi és lelki szépségűk kihasználása  adott okot nem egy háborúnak, királyságok mentek tönkre, vezérek, kormányfők, komoly beosztású tisztviselők buktak meg (pl.volt IMF elnök ). Ismertek továbbá a keresztes háborúk, egyéb vallási konfliktusok is. De napjaink jellegzetes korrupciós alanya a pénz. Az árucsere után mint fizető eszköz (de van más funkciója is) megjelenésekor, lehet mondani, hogy a pénz a mai napig is a korrupció eszköze, a tárgy meg lehet bármi. Kicsit elkalandoztam de visszatérve a témához azt hiszem mindenki hallotta valamivel kapcsolatban a Penta Investments nevet. Erről a vállalatról tudni kell, hogy kb. 30  vállalat  van  nekik a portfólióban és kb. 25 000 ember alkalmaznak, tavaly előtt 50 millió EUR volt a tiszta hasznuk (forrás: SME 2012 március 3). Nem akarok nagyokat mondani és főleg nem fogom a pártjukat, de elgondolkozott e valaki azon, hogy netán becsületes, modern vállalati marketingmunka eredménye ez a haszon és addig míg az ellenkezője nincs bizonyítva, mindenféle kijelentés sértő es törvényellenes!

Lényeges előrejutás e kérdésben a Lucia Žitňanská miniszter asszony “reformjainak” köszönhető. Transzparens bíróságok és egyéb fontos intézkedések megadták az alapokat, hogy társadalmunkban radikálisan csökkenjen illetve megfékezve legyen a korrupció. Egyes pártok képviselői kijelentéseik alapján elmondható, hogy ez a folyamat a VÁLASZTÁSOK UTÁN SEM FOG MEGSZÜNNI.

Mit tehet az egyszerű ember, állampolgár, alkotmányos és egyéb törvények által előirt jogokkal (amiről persze semmit illetve nagyon keveset tud) a korrupció ellen? Elsősorban talán induljunk ki saját magunkból. El kell gondolkozni adtunk e valaha hálapénzt, kenőpénzt, stb. és miért ? Ismerjük-e jogainkat, mi a jogom mint vásárló, páciens, valamilyen szolgálatot nyújtó személlyel szemben (autószerelő, stb.). Tapasztalatom az, hogy ez a tudat az embereknél egy bizonyos kis állat testrésze alatt van sajnos és ez az amit mindenkinek a saját érdekében kellene változtatnia.

Žiadne komentáre: