Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

31. 1. 2011

Novela zákona o zdravotnom poistení a zmeny, ktoré priniesla.–možná niekoho to zaujíma .

Zmeny, ktoré prináša novela č. 499/2010 Z. z. zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení

Stručný prehľad zmien:

-          definícia zárobkovej činnosti – naviazanie na zákon o dani z príjmov, zavedenie platenia aj z kapitálových príjmov,

-          nové definície platiteľov poistného odvodené od zárobkovej činnosti,

-          nová definícia vymeriavacích základov, zrušenie tzv. vyňatých príjmov,

-          v nadväznosti na zmeny sa upravuje platenie preddavkov na verejné zdravotné poistenie,

-          Doručovanie výkazu nedoplatkov - Výkaz nedoplatkov na poistnom bude doručovaný doporučene s doručenkou do vlastných rúk, pričom adresu môže zdravotná poisťovňa zisťovať z rôznych dostupných registrov. Bezdôvodné odopretie prevzatia alebo neprevzatie zásielky a jej vrátenie poisťovni sa považuje taktiež za doručenie. Opatrenie má obmedziť možnosti vyhýbania sa odvodovej povinnosti platiteľov poistného.

-          Prepojenie informácií medzi ÚDZS a Daňovým riaditeľstvom - Na zabezpečenie toku informácií potrebných pre zisťovanie vymeriavacích základov a podkladov pre ročné zúčtovanie poistného ÚDZS uzatvorí dohodu s Daňovým riaditeľstvom SR do 30. 6. 2011.

Podstatné zmeny:

-         zavádza sa 10%-ná odvodová povinnosť z príjmov z dividend

-         zavádza sa odvodová povinnosť z príjmov z prenájmov

-         do vymeriavacieho základu zamestnancov sa zaraďujú všetky zdaniteľné plnenia okrem príjmov  z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru

-         samoplatiteľom sa zvyšuje minimálny vymeriavací základ na úroveň SZČO

Dividendy: po prvý raz splatné v roku 2013, sadzba odvodov 10 %, týka sa to príjmov z dividend prevyšujúcich 44,2 % priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov. Povinnosť platiť odvody má poistenec.

Príjmy z prenájmov: rovnako ako ostatné príjmy podľa § 6 zákona o dani z príjmov. Odvodovej povinnosti podliehajú len príjmy prevyšujúce ročne 500 €.

Zdaniteľné plnenia zamestnancov: vrátane odchodného, odstupného a pod.

Minimálny vymeriavací základ samoplatiteľov: z doterajších 28,57 % priemernej mzdy na 44,2 % z priemernej mzdy (to je hodnota, ktorá v zákone nahradila veličinu minimálnej mzdy). V roku 2011 tak minimálne preddavky budú mať výšku 0,14 x 0,442 x 744,5 € = 46,06 €.

Zdroj: VD

Žiadne komentáre: