Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

25. 5. 2010

Voľby 2010 do Národnej rady SR - Ponuka politickým stranám

Vážení predstavitelia politických strán kandidujúcich v parlamentných voľbách 2010!

Občania so zdravotným postihnutím predstavujú významný volebný potenciál. Na Slovensku je približne 10% občanov so zdravotným postihnutím a každý má svojich príbuzných, priateľov a známych, ktorým záleží na dôstojnom živote, uplatňovaní práv a plnohodnotnej účasti na živote spoločnosti občanov so zdravotným postihnutím. Pri rozhodovaní sa koho voliť budú títo občania prihliadať aj k tomu ako chcú jednotlivé politické strany riešiť ich každodenné problémy súvisiace so zdravotným postihnutím.

Národná rada občanov so zdravotným postihnutím chce pomôcť voličom so zdravotným postihnutím vytvoriť si nezávislý názor na volebné programy jednotlivých politických strán ako základ pre slobodný a kvalifikovaný výber koho voliť. Mnohí občania so zdravotným postihnutím majú tiež sťažený prístup k informáciám a preto im chceme tento prístup uľahčiť.

Rozhodli sme sa ponúknuť všetkým politickým stranám kandidujúcim v nastávajúcich parlamentných voľbách priestor na našej webovej stránke www.nrozp.sk. Priamo na stránke môžete zverejniť časti Vášho volebného programu týkajúce sa priamo občanov so zdravotným postihnutím a názory Vašej strany na aktuálne otázky týkajúce sa týchto občanov. Zaujíma nás najmä Váš postoj k týmto otázkam:

- Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím, jeho implementácia v podmienkach SR, účasť organizácií občanov so zdravotným postihnutím na monitorovaní jeho uplatňovania a šírení osvety medzi občanmi so zdravotným postihnutím ako aj verejnosťou;

- prevencia a odstraňovanie architektonických, dopravných a informačných bariér;

- podpora chráneného a integrovaného zamestnávania;

- sociálne služby (slobodná voľba poskytovateľa sociálnej služby jej žiadateľom);

- Peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia (zastavenie výplaty pravidelne poskytovaných peňažných príspevkov z dôvodu prekročenia stanovenej hranice príjmu občanom s ŤZP – najmä v prípade peňažného príspevku na osobnú asistenciu);

- sociálne a zdravotné poistenie;

-  chudoba zapríčinená a znásobovaná zdravotným postihnutím (doplatky na lieky a zdravotnícke pomôcky, náklady na bývanie, nízke dôchodky, nízke príjmy rodín dlhodobo doma opatrujúcich svojho ťažko zdravotne postihnutého člena, podmienky na vznik nároku na invalidný dôchodok u mladých ľudí, ...).

Zverejníme aj zoznamy kandidátov v prístupných formátoch, prepojenia na Vašu webovú stránku a volebný program.

Národná rada občanov so zdravotným postihnutím je apolitická organizácia a  nemôže a ani nechce zvýhodňovať alebo znevýhodňovať ktorúkoľvek politickú stranu. Preto posielame túto ponuku všetkým politickým stranám kandidujúcim v nastávajúcich voľbách a ich podklady na zverejnenie očakávame do 15. mája 2010. Dodané podklady budú sprístupnené 20. mája 2010. Zároveň bude zverejnená aj informácia, ktoré politické strany nevyužili našu ponuku v termíne do 15. mája 2010.

Veríme, že našu ponuku využijete, aby ste mohli lepšie zviditeľniť Vaše zámery v sociálnej oblasti a aby ste pomohli občanom so zdravotným postihnutím pristúpiť k voľbám slobodne a kvalifikovane aj na základe Vami dodaných informácií.

S pozdravom                                                      Branislav Mamojka

V Bratislave, 5. 5. 2010                                       predseda NROZP

Informácie o jednotlivých politických strán a ich reakcie na túto výzvu si môžete pozrieť >>>> TU.

Žiadne komentáre: