Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

3. 5. 2010

Maďarsko padlo Orbánovi k nohám

Aj posledné okienko maďarskej volebnej tajničky je zaplnené: Viktor Orbán bude krajine vládnuť neobmedzene. Kým v prvom kole volieb si jeho národno-konzervatívny Fidesz už zabezpečil štyri roky samostatnej väčšinovej vlády, včera mu voliči na dôvažok dali mandát, s ktorým môže meniť hoci aj ústavu. Dvojtretinovú väčšinu dosiahol s pohodlnou rezervou piatich parlamentných kresiel.

Viktor  Orbán zdraví svojich voličov počas víťazného prejavu na budapeštianskom  Vörösmartyho námestí.

Viktor Orbán zdraví svojich voličov počas víťazného prejavu na budapeštianskom Vörösmartyho námestí.

Autor: Reuters

"Útok na vrchol sa podaril, Fidesz získal 68 percent poslaneckých mandátov," vyhlásil Orbán na oslavách víťazstva na budapeštianskom Vörösmartyho námestí v živom vysielaní viacerých televízií. "V hlasovacích kabínach sa udiala revolúcia. V demokratickom rámci sme dokázali dosiahnuť takú ďalekosiahlu zmenu, aké sa predtým rodili len v revolúciách," dodal pred jasajúcim davom.

V dvadsaťročnej histórii maďarskej demokracie ešte ani jedna strana vo svojich rukách nesústredila takú obrovskú moc, akú získal Fidesz. "Zodpovednosť spojená s dvojtretinovou väčšinou ma neťaží. Naopak, podnecuje ma k tomu, aby som podal svoj najlepší možný výkon," vyznal sa Orbán pre denník Magyar Nemzet ešte pred hlasovaním.

"Je to veľká príležitosť, ale súčasne aj obrovské riziko," myslí si však o dvojtretinovej väčšine Fideszu Péter Krekó, analytik ústavu Political Capital. "Ak sa dopustí politickej chyby pri reformách, ponesie za ňu plnú zodpovednosť a na nič sa nebude môcť vyhovárať," povedal pre agentúru AP.

V druhom kole už mohla pristúpiť k urnám len tretina všetkých oprávnených voličov. Hlasovalo sa v obvodoch, kde sa pred dvoma týždňami nerozhodlo. Z celkového počtu 386 parlamentných kresiel bolo v stávke už len 57 individuálnych volebných mandátov a ďalších 64 pre rozdeľovaných podľa takzvaných zlomkových hlasov. Fidesz si ústavnú väčšinu v nedeľu poistil víťazstvami v 54 súbojoch, iba v troch prípadoch jeho kandidáti neuspeli. Dva individuálne volebné mandáty získali socialisti a jeden nezávislý kandidát - bývalý poslanec Fideszu, ktorý sa s podporou Jobbiku postavil proti svojej bývalej strane.

Rozdelenie mandátov

Fidesz 263,Socialisti 59,Jobbik 47,Politika môže byť iná 16,Nezávislý (exposlanec Fideszu s podporou Jobbiku) 1

Ústavná väčšina je od 258 kresiel. Zdroj: Celoštátna volebná komisia

Podľa Orbána najdôležitejším motívom voličov bola myšlienka národnej jednoty. "Namiesto preťahovania sa lanom treba ním ťahať jedným smerom," povedal pre Magyar Nemzet. Zdôraznil pritom, že mu nejde len o dve tretiny Maďarska, ale o celé. "To Maďarsko, v mene ktorého hovorím, požaduje poriadok, úctu a túži po spolupatričnosti," vyhlásil.

Poplašná kampaň socialistov v tomto hlasovaní podľa neho nezabrala. "Tí, ktorí dvadsaťpäť rokov nevideli v systéme jednej strany nič zlé, sa teraz zrazu začali obávať o krajinu," vysmial sa z údajného farizejstva dosiaľ vládnucej strany Orbán. Socialisti voličov vyzývali, aby Fidesz nenechali vládnuť bez demokratickej kontroly.

Víťazné gesto s nápisom 'Zmena' a šťastné tváre. Voliči Fideszu v Budapešti oslavujú triumf.

Autor: Reuters

Bez spoločného ovládnutia aspoň tretiny parlamentu totiž zvyšné tri parlamentné strany - socialistov, extrémistický Jobbik a zeleno-liberálne zoskupenie Politika môže byť iná, čaká rola štatistov. "Ľudia cítia, že buď po voľbách vláda rýchlo spraví poriadok, alebo zotavovanie sa krajiny spestria diskusie. Čím je väčšia jednota, tým rýchlejšie vybŕdneme z krízy," citovala Orbána HírTV.

Orbánov argument, prečo potrebuje supersilný mandát, si väčšina voličov osvojila. "Významná časť krajiny, dokonca aj s mnohými ľavicovými voličmi si myslí, že s dvojtretinovou väčšinou vznikne vláda, ktorá problémy ľahšie vyrieši. Pre väčšinu Maďarov doterajší systém demokracie znamená korupciu, nekompetentnosť, uťahovanie opaskov, preto sa ho chce zbaviť," povedal pre Rádio Kossuth politológ Péter Tölgyessy. Podľa neho však ústavná väčšina nie je nevyhnutným predpokladom dobrého vládnutia. "Na začatie takmer všetkých potrebných zmien stačí aj jednoduchá väčšina, dve tretiny sú v zásade potrebné iba na pretvorenie mocenského systému," upozornil.

Jednou zo zámienok, prečo šéf Fideszu pýtal od voličov dvojtretinový mandát, bol jeho zámer poskytnúť krajanom maďarské občianstvo bez toho, aby sa v Maďarsku museli usadiť. "Orbán zrejme uľahčí zahraničným Maďarom prístup k maďarskému občianstvu," myslí si Tölgyessy. "Jeho vládu by však mal navádzať k opatrnosti fakt, že na budúci rok bude Maďarsko predsedať Európskej únii. Ak pritom svoje vládnutie začne z pohľadu Západu nepochopiteľnou škriepkou so susedmi, ľahko si môže strpčiť polrok svojho predsedníctva," dodal politológ.

Načo je dobrá ústavná väčšina

Dvojtretinovú podporu v parlamente si vyžaduje nielen novela ústavy, ale aj zmena ďalších 49 právnych noriem. Tieto takzvané dvojtretinové zákony boli takto poistené pred účelovým prispôsobovaním potrebám aktuálnej vlády ešte v čase zmeny režimu, keď nové politické strany presadzovali model demokratickej rovnováhy moci.

Ústavnú väčšinu mala od pádu komunistického režimu doteraz len socialisticko-liberálna vláda premiéra Gyulu Horna v rokoch 1994 až 1998, pre nezhody medzi koaličnými partnermi ju však na zmenu dvojtretinových zákonov prakticky nevyužívala.

Fidesz už dal na vedomie, že dvojtretinovú väčšinu bude aktívne využívať. Podľa šéfa celoštátnej rady strany ako prvé prídu na rad zmeny volebného zákona, zákona o miestnych samosprávach, zákona o štátnom občianstve a mediálny zákon.

Zákon o štátnom občianstve chce Fidesz zmeniť tak, aby ho Maďari v okolitých krajinách mohli získať aj bez toho, aby si v Maďarsku museli zabezpečiť trvalé bydlisko. Volebné právo v Maďarsku by však krajania s maďarským občianstvom nezískali automaticky.

Zákon o miestnych samosprávach chce Fidesz novelizovať ešte pred jesennými komunálnymi voľbami. Počet poslancov v miestnych samosprávach plánuje radikálne znížiť, predpokladá sa aj obmedzenie ich právomocí. Budúca vládna strana už ohlásila aj ,,zoštíhlenie" parlamentu, ktorý by v budúcnosti namiesto súčasných 386 kresiel mal mať iba 199.

Dvojtretinová väčšina zabezpečí víťaznej strane zvolenie jej prezidentského kandidáta už v prvom kole. Päťročné volebné obdobie László Sólyoma vyprší o štvrť roka, a hoci budúca vládna strana ešte nezverejnila meno svojho kandidáta na hlavu štátu, politickí analytici predpovedajú, že ním nebude Sólyom, ale niekto, kto je voči Fideszu ešte lojálnejší.

S dvojtretinovou väčšinou môže Fidesz samostatne voliť ústavných sudcov, šéfa kontrolného úradu i ombudsmanov. Môže tiež bez dohadovania sa s inými stranami zmeniť rokovací poriadok parlamentu i justičný systém.

Ivan Drábek | 25. apríla 2010 19:35 - aktualizované 25.4.2010 21:46 ,Pravda

Žiadne komentáre: