Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

26. 5. 2009

Ako sa rodí zákon ?

Legislatívny proces a miesto občana v ňom.
Zákony určujú pravidlá. Prikazujú, čo majú robiť orgány štátu, ktoré potom môžu robiť len to a nič iné. Stanovujú zákazy, ktoré nesmie porušiť občan, pričom ten môže robiť všetko ostatné.
Okrem toho zákony odrážajú hodnoty, ktorými spoločnosť (alebo jej časť) žije. Zákony sú dobré aj zlé, prelomové, oslobodzujúce aj protiústavné...V každom prípade sú dôležité.
Toto je časť úvodu z manuálu.ktorý Vám vážení čitatelia chcem predstaviť. Tento manuál je o tom, ako zákon vzniká a ako možno ovplyvniť jeho podobu.Zaoberá sa všetkými štádiami legislatívneho procesu: príprave návrhu zákona (na ministerstvách alebo v kanceláriách poslancov), podaniu návrhu zákona do Národnej rady Slovenskej republiky, „trom čítaniam“ v parlamente, hlasovaniu, podpísaniu zákona a jeho vyhláseniu v zbierke zákonov. V každej fáze popisuje možnosti, ktoré má na ovplyvnenie tvorby zákona občan. V porovnaní s niektorými inými krajinami tých možností nie je práve veľa.
Celý manuál môžete prečítať kliknutím >>>> TU , alebo na nadpis "Ako sa rodí zákon ?" Verím ,že tento manuál Vám pomôže aspoň trošičku zorientovať sa v procese tvorby zákonov.Moje skúsenosti sú také,že drvivá väčšina občanov nemá informácie prakticky žiadne ako sa tvorí zákon ,čo môže občan a podobne.

1 komentár:

Tibor povedal(a)...

Röviden,nem igaz hogy az állampolgár nem szólhat bele a törvényhozásba.Csak a gond ot van,hogy vagy nem is akar,vagy nem tudja hogyan.Erre ad útmutatót ez a bejegyzés.
tisztelettel
TK