Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

16. 5. 2009

Kríza kapitalizmu a návrat histórie.

Pod týmto názvom uverejnil týždenník Slovo články ,ktoré boli uverejnené na stránke www.wsws.org, preložil Peter Vittek a z ktorého vyberám nasledovné úryvky : -Kríza a triedne sily Najpodstatnejšou črtou historicky významných kríz je, že vytvárajú situáciu, v ktorej sú rozhodujúce triedne sily v zasiahnutej krajine (alebo krajinách) donútené vo vzťahu k tejto kríze sformulovať a prijať nezávislý postoj. To znamená, že dohnané k tomu, aby presadili riešenie, ktoré bude vyjadrovať ich spoločenské potreby a záujmy. Pri vládnucich triedach tento proces prebieha celkom prirodzene. Predpokladajú, že dôležité sú jedine ich politické a ekonomické záujmy. Preto nemá Obamova administratíva, ktorá hladko prevzala moc od svojej predchodkyne, v tejto situácii nijaké pochybnosti o tom, že jej najdôležitejšou prioritou musí byť pomoc bankám a že musí zabrániť akýmkoľvek opatreniam, ktoré by sa dotkli bohatstva a privilégií korporátnej a finančnej aristokracie.
Keď potreba konať začne byť ešte naliehavejšia, robotnícka trieda stratí trpezlivosť s čisto rétorickými a prázdnymi výzvami na „zmenu“.
Marx a Engels v roku 1847 napísali, že dejiny všetkých doterajších spoločností sú dejinami triednych bojov. Základom všetkých tvrdení, že marxizmus bol vyvrátený a že egalitárske ambície socializmu sú v dnešnom svete irelevant , bola samoľúba viera, že triedny boj patrí do minulosti. Lenže oficiálne odmietnutý triedny boj sa iróniou osudu znovu objavil v s ituácii, v ktorej vládnúca trieda neoblomne presadzovala (a stále presadzuje) vlastné záujmy.
Jedinou nepochybne pozitívnou črtou ekonomickej krízy je, že obnažuje skutočné sociálne vzťahy v modernej kapitalistickej spoločnosti, ukazuje nezmieriteľný konflikt medzi záujmami robotníckej triedy a kapitalistickej aristokracie, a tak pripravuje pôdu na obrodenie robotníckej triedy a obnovenie otvoreného triedneho boja v rozsahu, ktorý celkom zatieni boje z tridsiatych rokov. Americká robotnícka trieda bola zatiahnutá do celosvetového víru revolučného triedneho boja. V tomto zmysle svetová kríza pripravila javisko na „návrat dejín.“
celý článok môžete prečítať >>>>>TU

Žiadne komentáre: