Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

22. 5. 2013

Hríb és Surján magyarul a Týždeň legújabb számában

A magyar-szlovák borítóval megjelenő .týždeň hetilap május 20-i, legfrissebb száma  Surján László a Charta XXI díjátadó ünnepségén elhangzott felszólalását és Štefan Hríbnek erre adott válaszlevelét közli magyar nyelven is. Az alábbiakban mindkét írást teljes terjedelmében elolvasható >>>> itt.
Minden szlovákiai magyarnak véleményem szerint ez örömhír,hogy végre megmozdul valami, elkezdődik egy rég várt dialógus.
Még meg sem száradt a tinta a Týždeň című újságon, már olvasható lehet Csáky Pál cikke megjelent a www.felvidék.ma internetes portálon Csáky Pál: Štefan Hríb és a csúsztatás.
Véleményem szerint egy nagyon rosszkor időzített .Rossz időben megjelent cikk ,teljes terjedelemben olvasható >>>> ITT.
Minden tiszteletem Csáky úr-é de nem tudom megérteni mi volt e cikknek a célja mert :
1.ha jól emlékszem éppen Csáky úr volt ,aki kezdeményezett hasonlót a szlovák parlamentben dátumra nem emlékszem de ki lehet keresni a www.nrsk.sk oldalon.
2.laikus ember ezt annak is veheti hogy Csáki úr nem akarja a szlovák –magyar megbékülést 
3. estetlek hergelni szeretné a kedélyeket olyan értelemben hogy ne jöjjenek létre szlovák –magyar egyezmények a nemsoká kezdődő szlovák-magyar kormányszintű találkozáson.
Lehetne még folytatnom de véleményem ,az hogy Csáki urat én ennél töbre becsültem ,mint politikus ilyen iskolai hibát egy komoly politikus  NEM KÖVETHET EL .
Döntse el a tisztelt olvasó hogy miért is pápább a pápánál Csáki úr,avagy ki csúsztat ,de főleg miért ???
Nem szeretném azt hinni, hogy Csáky úr a szlovákiai magyarok ellensége lenne ,ez a gondolat is megfordult a fejemben.
Szeretném határozottan kijelenteni nem a tartalom a baj Csáky Pál cikkében, hanem az IDŐZÍTÉS. Sajnos már erre volt sokk példa a történelemben  hogy rossz időjen jelentek meg dolgok, rosszkor voltunk rossz helyen. Világos ugye mit akartam ezzel mondani.? A franciák-németek,cseh-német megbékélés már régen nem téma  rég túl vannak a problémás témákon. Talán már azt is elfelejtették hogy volt egy szörnyű háború. Mi magyarok ,szlovákok menyivel vagyunk mások mint a franciák,németek,csehek szerintem vagyunk olyan okosak. Itt az alkalom hogy bebizonyítsuk.A mai Ujszóban olvasom Surján Lászlóval az interjút .Bátorkodom idézni belőle : "   ... a gondok szőnyeg alá seprésével nem lehet előrejutni.Ha valaki végigolvassa  a beszédemet ,megtalálja azokat a világos utalásokat,hogy a  megbékélés nem fegyverletétel valamilyen agresszíven nyomuló partner előtt,hanem a teljes egyenlőségen alapuló és a jogokhoz ragaszkodó álláspont.A két más politikai családhoz tartozó miniszerelnök már felismerte ezt.Mindegyik kőkeményen a saját nemzetének érdekét tartja szem előtt,ám az európai futballpályán nagyszerűen passzolják egymásnak a labdát"-vége az idézetnek az
Újszóból. Szerény véleményem az hogy már nem csak passzolgatnak ,hanem cselezni is tanulnak egymástól. Köszönöm hogy megértettek.

2 komentáre:

Tibor povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Tibor povedal(a)...

a "cselezést" az EU jogszabályokkal kapcsolatban bátorkodtam megemlíteni .