Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

20. 5. 2011

Ako je to v skutočnosti ,komu možno veriť ?

SNS vo svojej agende občanov zavádza. Šokujúce?

_ma_small
V nedeľných reláciách diskutovali dvaja politici za SNS (Ján Slota v Na telo, Rafael Rafaj O5M12), divák tak mohol očakávať nádielku národných tém. Na Markíze sa vďaka moderátorkinmu výberu tém toto očakávanie nenaplnilo.
Dušan Slobodník sa však na STV maďarskej téme nevyhol a duel Rafaja s Martinom Poliačikom z SaS uviedol stretnutím maďarského a slovenského ministra zahraničných vecí.
Prvá otázka, ktorá človeku sledujúcemu politiku napadne je, prečo na tému o stretnutí ministrov zahraničných vecí moderátor nepozve za vládnu stranu ministra zahraničných vecí, ale poslanca SaS Poliačika, ktorý sa témou nezaoberá, zo strany, v ktorej agenda národná otázka nemá práve prominentné miesto.
Možno ale práve preto odviedol Poliačik dobrý výkon, keď na margo maďarskej ústavy povedal, že „my sa máme zaoberať zákonmi, ktoré platia od hranice smerom k nám... triezve uvažovanie je zasahovanie iba tam, kde naozaj dôjde k exteritoriálnemu účinku na území Slovenska a hlavne intenzívnejšia práca na pôde zahraničnej politiky je ten smer...nepodporíme deklaráciu slovenského parlamentu vo vzťahu ku maďarskej ústave, pretože tým by sme dodali tým maďarským krokom oveľa väčšiu vážnosť, než akú reálne majú.“ Populistické body u voličov tým asi nenazbieral (a pochvalu od svojho predsedu tak pravdepodobne nezíska), ale získal si tým diváka, ktorý je unavený neustálym búšením na bubny pred bájnou hrozbou z Maďarska.
Naopak Rafaj ukázal, že v katastrofickom svetle sa dá interpretovať naozaj hocičo. Divákov oboznámil, že na rokovaní zahraničného výboru „bol šokovaný“, pretože v návrhu zahraničného výboru sa hovorí, že „berieme na vedomie prijatie základného maďarského zákona."
V texte zahraničného výboru síce presne takáto formulácia je, no zároveň je na konci tiež zmienené, že NRSRodmieta akékoľvek exteritoriálne účinky legislatívy iných krajín vrátane Základného zákona Maďarska a ubezpečuje všetkých občanov Slovenskej republiky, že na jej území platia a budú platiť výlučne Ústava Slovenskej republiky, jej právny poriadok a medzinárodnoprávne záväzky, ktoré prijala Slovenská republika." Interpretácia Rafaja môže vyvolávať dojem, že vyhlásenie berie na vedomie novú maďarskú ústavu bez pripomienok.
Pri sledovaní víkendových televíznych relácií môže človek vzhľadom na vysoký výskyt maďarskej tematiky nadobudnúť pocit, že najzásadnejším problémom, ktorý trápi Slovensko, je maďarská menšina, vzťahy s Maďarskom, alebo vnútropolitické dianie u južných susedov.
Podľa štatistík faktických tvrdení zbieraných demagog.sk táto intuíca vyzerá následovne: Od nového roku zo 65 odvysielaných relácií (V politike na TA3, O 5 minút 12 na STV a Na telo na Markíze) až v 27 padla zmienka o Maďaroch, Maďarsku, alebo maďarskej menšine (t.j.41%).
Tento fakt však nie je vinou len politikov, ale aj samotných médií, keď prijímajú agendu strán a nastoľujú maďarskú tému bez toho, aby tak museli robiť. To, že tak nemusia robiť, dokázala napríklad Zlatica Puškárová, keď napriek tomu, že jej hosťom bola ikona nacionalistických tém Ján Slota, z jej ústa nepada ani jedna otázka súvisiaca s Maďarmi. (Napriek tomu, že sa Slota niekoľko krát veľmi intenzívne snažil túto tému do relácie priniesť.) Namiesto toho Slotu grilovala za jeho nevyjasnené majetkové pomery a korupčné kauzy SNS z minulej vlády.
Pozrime sa ale tiež aj na obsah toho, čo nám politici na maďarskú tému zo širšieho uhla. Demagog.sk hodnotí faktické výroky politikov v reláciách na škále pravda, nepravda, zavádzanie a neoveriteľné. Metodológia má svoje limity, ale niečo nám o tom, čím nás politici kŕmia, môže povedať.
Od nového roku projekt demagog.sk overil 1 572 výrokov politikov, z čoho sa 236 nejakým spôsobom týkalo národnej otázky, menšinovej otázky a vzťahov s Maďarskom. Zo všetkých výrokov sme hodnotili takmer 60% ako pravdivých (výsledok je podobný ako v predvolebnom období), rovnaký výsledok sme získali pri výrokoch týkajúcich sa maďarskej a národnej tematiky.
Zaujímavé sú rozdiely medzi jednotlivými stranami. Kým SMER, SDKÚ, SaS, Most-Híd a KDH sa pohybujú okolo celkového priemeru, politici SNS prepadli. Zo 100 overených výrokov bolo iba 43 pravdivých. Z 38 hodnotených výrokov na národnú tému bolo iba 42% pravdivých.
Rafaj bol šokovaný z návrhu zahraničného výboru, no verejnosť asi nebude šokovaná zistením, že Rafaj a jeho spolustraníci verejnosť zavádzajú pri tejto téme viac ako iný politici. Šokovať by ale malo to, že televízie im až na výnimky k tomu dávajú obrovský priestor.
Zdroj : www.jetotak.sk

Žiadne komentáre: