Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

10. 4. 2011

Hláste sa k svojej národnosti, vyzýva SMK maďarskú menšinu

Strana maďarskej koalície (SMK) bude v rámci svojich aktivít na južnom Slovenskuoslovovať príslušníkov maďarskej menšiny, aby sa nebáli počas sčítania obyvateľstva prihlásiť k svojej národnosti.
V tejto súvislosti poukázal predseda SMK József Berényi na problém politických debát v parlamente, v rámci ktorých sa spája téma dvojakého občianstva s národnou identitou. Ľudia sa potom podľa neho boja, že ak na sčítacích lístkoch označia svoju maďarskú národnosť, prídu o slovenské občianstvo. SMK bude v rámci svojej kampani vysvetľovať, že ide o dve odlišné témy. "Okrem toho sčítanie je anonymné," priblížil po dnešnom zasadnutí Republikovej rady.
K sčítaniu umiestnili v danom regióne vlastné billboardy. Tie sú dvojjazyčné. SMK totiž nechce riskovať možnú pokutu pre jazykový zákon. Ako podotkol podpredseda pre samosprávy Péter Őry, strana momentálne nie je v situácii, aby si mohla dovoliť zaplatiť prípadné sankcie. Pred minuloročnými parlamentnými voľbami totiž rozmiestnila na niektorých územiach Slovenska billboardy s politickou reklamou iba v maďarčine. Takto protestovala proti jazykovému zákonu, prijatým bývalou vládou Roberta Fica. Pokutu za to nakoniec nedostala.
Republiková rada zároveň odsúdila vyjadrenia najmä opozičných poslancov, ktoré odzneli počas prerokovávania novely zákona o používaní jazykov národnostných menšín v Národnej rade (NR) SR. Berényi upozornil, že sa v rozprave spájali nespája-teľné veci. "Tento zákon nemá nič spoločné s volebným právom," pripomenul.
Znenie zákona tak, ako sa dostalo do druhého čítania, SMK vyhovuje. Neakceptovateľné pre nich je prípadné zvýšenie hranice pre používanie jazykov menšín v úradnom styku. V súčasnosti sa navrhuje na úrovni 15 percent. Niektorí členovia koalície sú ale proti a požadujú jej posunutie smerom nahor. Pozitívne vníma strana možné odstránenie titulkovania pri menšinovom televíznom vysielaní, ako aj to, že orgány verejnej správy budú musieť vytvoriť podmienky na používanie jazykov menšín v úradnom styku.
Strane sa ale nepozdávajú niektoré kroky, ktoré sa udiali v oblasti samospráv. Vníma to ako podkopávanie dobrého mena samosprávneho systému. Republiková rada kritizovala otvorenie otázky zníženia počtu poslancov mestských a obecných zastupiteľstiev. Za absurdné považuje tiež prehodnotenie právomocí samospráv. Niektoré z nich, ktoré získali od štátu, napríklad v oblasti sociálnych vecí, školstva, zdravotníctva podľa Őryho nie je možné zabezpečiť bez dostatočných zdrojov zo štátneho rozpočtu. SMK sa pritom obáva ďalších výpadkov v príjmoch miest a obcí. "Vnímame to ako krok k tomu, aby sa nátlakom spájali niektoré samosprávy a vznikali väčšie aglomerácie bez toho, aby to bolo prekonzultované s obyvateľmi dotknutých obcí,"konštatoval Őry Toľko článok .
hnonline.sk 


Moja poznámka: k tomu je,že SMK si myslí že občania maďarskej národnosti sú debily,že nevedia X -m označiť  správnu odpoveď.?Teda sme nevedomí ,a preto nás môže kde kto ovplyvniť.Musím konštatovať ,ak si to tak myslel pán Berényi je to veľká hanba ,dokonca umelo vyvoláva problémy  a robí zbytočné starosti.Mimochodom, kto ako si vyplní formuláre ,čo si naznačí TO JE ČISTE JEHO VEC A INÉMU CELKOM ZBYTOČNÁ STAROSŤ. Uvedomte si to aj v SMK ,nie štatisticky je potrebné získať občanov ale svojou politikou,s ktorou  sa vážení funkcionári SMK(česť výnimkám) v poslednom období nemôžete pochváliť .Dôkazom toho je fakt,že ste sa nedostali ani do parlamentu .Teda nerobte zbytočne paniku a hlavne nemiešať jablká z hruškami.Starať sa o občanov, venovať im zvýšenú pozornosť,sľubovať im všetko možné pred voľbami a teraz pred sčítaním občanov je veľmi málo .A čo inokedy ???
Vzory formulárov  nájdete :
v slovenskom jazyku : >>>>  TU !!    vysvetlivky pre vyplnenie > >> TU !! 

v maďarskom jazyku :>>>>   TU !!  vysvetlivky pre vyplnenie >>   TU !!      


                                         

Žiadne komentáre: