Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

20. 3. 2011

Zmeny, ktoré sa dotkli predčasných dôchodcov.

Novelou zákona o sociálnom poistení sa zásadne mení posudzovanie nároku na výplatu predčasného starobného dôchodku. Podmienkou je, že budúci predčasný penzista nevykonáva zárobkovú činnosť, z ktorej je povinne dôchodkovo poistený.
Ilustračné foto
Od 1. januára sú povinne dôchodkovo poistení aj zamestnanci, ktorí majú nepravidelný príjem zo zárobkovej činnosti. Výkon takejto činnosti, a to bez ohľadu na to, či je pravidelná, alebo či za výkon takejto činnosti bol vyplatený príjem, neumožňuje poberať predčasný starobný dôchodok.
Ten, kto pracuje na dohodu o vykonaní práce a dohodu o pracovnej činnosti, môže aj naďalej poberať predčasný starobný dôchodok, pretože takáto činnosť nezakladá povinné dôchodkové poistenie.
Tomu, kto zostane pracovať aj po 1. marci, zanikne nárok na výplatu dôchodku od výplatného termínu nasledujúceho po vzniku povinného dôchodkového poistenia, a to bez ohľadu na to, kedy bol predčasný starobný dôchodok priznaný.
Penzista, ktorý nedovŕšil dôchodkový vek do 28. februára a je povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba, pričom toto bude trvať aj po28. februári, nebude mať po tomto termíne nárok na predčasnú penziu.
Sociálna poisťovňa zastaví výplatu predčasných starobných dôchodkov automaticky od výplatného termínu v marci tým poberateľom dôchodku, ktorých bude evidovať ako zamestnaných dôchodcov.
Všetci poberatelia predčasných penzií už zrejme od Sociálnej poisťovne dostali list, v ktorom ich informuje o ďalšom postupe, ktorý závisí od rozhodnutia konkrétneho človeka.
Ak sa rozhodnete od marca poberať predčasný starobný dôchodok, je potrebné dať v práci výpoveď a aj podať odhlášku z dôchodkového poistenia.
Odhlášku z dôchodkového poistenia podáva za zamestnanca jeho zamestnávateľ, kým samostatne zárobkovo činná osoba je povinná sa z dôchodkového poistenia odhlásiť sama. Na základe odhlášky z dôchodkového poistenia sa ukončí dôchodkové poistenie a Sociálna poisťovňa zároveň zabezpečí aj ďalšie vyplácanie predčasného starobného dôchodku. Ukončenie dôchodkového poistenia na účely výplaty dôchodku preto nie je potrebné osobitne oznámiť.
Ak sa rozhodnete zostať v penzii, bude dobré, ak bude odhláška do poisťovne doručená do 10. februára.
Ak sa predčasný penzista rozhodne naďalej aj po 28. februári pracovať, nie je potrebné túto skutočnosť Sociálnej poisťovni osobitne oznamovať. Nie je potrebné ani žiadať o zastavenie výplaty predčasného starobného dôchodku.
Predčasný starobný dôchodok sa vypláca mesačne dopredu, preto Sociálna poisťovňa úkony smerujúce k zastaveniu výplaty dôchodku od marca musí urobiť ešte vo februári. Podanie odhlášky až v poslednom februárovom týždni môže mať za následok, že sa výplata penzie oneskorí.
ZDROJ: SOCIÁLNA POISŤOVŇA
----
Ako sa bude po novom zvyšovať dôchodok
Ak sa poberateľ predčasného starobného dôchodku rozhodne naďalej pracovať, o zvýšenie dôchodku môže požiadať až po skončení pracovného pomeru. O jeho zvýšení rozhodne Sociálna poisťovňa na základe predložených dokladov, pričom zvýšený dôchodok bude patriť odo dňa nasledujúceho po dni skočenia zárobkovej činnosti.
Predčasný dôchodca môže pracovať na dohodu. V tomto prípade však nie je povinne dôchodkovo poistený a suma jeho dôchodku sa zvyšovať nebude.
Podmienky priznania predčasného starobného dôchodku
Ak penzista, ktorý sa vzdá predčasného starobného dôchodku a zostane naďalej v pracovnom pomere a o prácu v priebehu roka príde, môže požiadať o opätovné priznanie predčasného starobného dôchodku za tých istých podmienok, aké zákon ustanovuje v súčasnosti, a teda: musí byť dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov, chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a suma jeho predčasného starobného dôchodku bude vyššia ako 1,2 násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, čo je v súčasnosti 185,39 eura.
Nárok na predčasný starobný dôchodok vznikne najskôr odo dňa podania žiadosti.
Nová podmienka nároku na predčasný starobný dôchodok je ukončenie výkonu zárobkovej činnosti, z ktorej je poistenec povinne dôchodkovo poistený, pokiaľ by takáto zárobková činnosť nebola skončená, nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku by nevznikol.
V podmienkach nároku na dávku v nezamestnanosti zmeny nie sú. V minulosti existovala možnosť zníženého krátenia predčasného starobného dôchodku za obdobie, za ktoré by patrila dávka v nezamestnanosti, ale občan si nárok na dávku v nezamestnanosti neuplatnil. Nekrátenie predčasného starobného dôchodku za obdobie, za ktoré by patrila dávka v nezamestnanosti, v súčasnosti už nie je možné, novelou zákona o sociálnom poistení od 1. januára 2008 bolo uvedené zvýhodnenie zrušené.
ZDROJ: MINISTERSTVO PRÁCE (článok z Pravdy z 23.3.2011)

Žiadne komentáre: