Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

30. 3. 2011

Egy kis politika a szomszédoktól... (avagy nem minden arany ami fénylik)

Brüsszelben csatázik az alkotmányon az MSZP és a Fidesz.

A nemzeti jelképeket becsmérli külföldön a magyar baloldal, mondta csütörtökön Brüsszelben kiadott közleményében az Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportja (Fidesz-KDNP); a vádat az MSZP visszautasította.
A néppárti közlemény szerint "az MSZP EP-képviselői, valamint Bokros Lajos a médiatörvénnyel kapcsolatos rágalomhadjárat kifulladása után most újra hazugságokkal teli körlevelekben hangolják hazánk ellen az uniós intézményeket".
"Az új alkotmánnyal kapcsolatos, Brüsszelben a magyar szocialisták által terjesztett "tájékoztató levelek" nyíltan becsmérlik a magyar államiság jelképeit" - áll a közleményben. - Mind az MSZP, mind Bokros Lajos kifogásolják az alaptörvényben szereplő Isten, áldd meg a magyart kifejezést, meg sem említve, hogy az a magyar Himnusz kezdő sora. Az MSZP szerint emellett a Szent Korona megemlítése a Magyar Királyság területi folytonosságát szimbolizálhatja, ezáltal ellenérzéseket keltve a szomszédos országokban."
tovább >>>>itt


 Orbán Viktor március 18-ai napirend előtti felszólalásának hamisságai.

A miniszterelnök az új alkotmány tárgyalásának során, március 18-án beszédet mondott a parlamentben. Az alábbiakban sorra veszem ennek kiemelkedően irritáló megállapításait.
„Egy hosszú folyamat érte el csúcspontját. Egy, a mindennapi életből, az emberektől induló kezdeményezés küzdött ki polgárjogot magának Magyarországon a közélet legmagasabb szintjén is, és ezzel – meggyőződésem szerint – hozzájárult Magyarország megváltozásához.”
Nem igaz. Magyarországon az eltelt időszakban – egyébként sajnálatos módon – semmiféle, a mindennapi életből induló politikai kezdeményezés nem vált jelentős tényezővé, és nem ért el változásokat a társadalomban. Az ellenszenvessé váló előző kormány leváltása akkor sem tekinthető ilyennek, ha az érzelmi töltését tekintve valóban több volt (t.i. a közös harag és ellenszenv megnyilvánulása) egy politikusi csoport elkergetésénél.
„Új politikai kultúrát is teremtett [a kezdeményezés], amelyben az emberek akarata földrengésszerű változásokat képes véghezvinni.”
Ez kétségtelenül igaz, de annál nagyobb baj egy olyan országban, amely 1989-től egyértelműen a demokrácia és a felvilágosodás értékeit deklarálta. Ami újdonságot jelent a politikai kultúrában, az ugyanis egyértelműen a közbeszéd eldurvulása, az indulatok korlátlan kiélésének legitimálása, illetve kanalizálásuk szükségességének nyílt felfüggesztése a sajtóban és a parlamentben. Ha ez az, aminek jegyében „földrengésszerű változások” fognak bekövetkezni, akkor az végzetes politikai cunamival okozhat katasztrófát a Magyar Köztársaságban. Amelyik kormányfő ezt pozitív változásnak tekinti, az önmagáról állít ki bizonyítványt.
„Jóllehet az új alkotmány ügyében idén indítottunk országos konzultációt, maga a nemzeti konzultáció, mint mozgalom, nem most született, hanem hét esztendővel ezelőtt. Az első jelentős megmutatkozását 2004 tavaszán Nemzeti Petíciónak neveztük el. Petíció, azaz fölszólamlás. Felszólamlás alulról a fölül lévők, a hatalmat gyakorlók, a befolyással rendelkezők felé, s ha kell, ellenében.”
Nem igaz, a nemzeti konzultáció nem alulról jövő mozgalom volt, hanem egy jobboldali párt hatalmi törekvéseinek egyik, taktikai eleme (részletesebben lásd lejjebb).
„A korán kelők, a minden reggel munkába indulók, a tisztességgel gürcölők fölszólalása volt ez a spekuláns milliárdosokkal, a pénzarisztokratákkal és a hatalommal visszaélő politikusokkal szemben. Ebből a Nemzeti Petícióból nőtt ki a nemzeti konzultáció, amely mára a közéleti részvétel új formájává vált Magyarországon”.
Nem igaz, több okból.  Bővebben olvasd  >>>> ITT
Korábban a Galamusban:

Žiadne komentáre: