Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

14. 6. 2009

Ďakujeme Obecný úrad .

Ako ste si všimli iste viacerí obyvatelia obce Nána,utorok 9.6.2009 v deň odvozu komunálneho odpadu sa odohrala zaujímavá udalosť.

Pracovníci technických služieb vysypali akurát zberné nádoby kovové alebo plastové na odpad a zberné vrecia ostali neodvezené .Z obecného úradu som dostal informáciu ,že vrecia treba nechať pred domom a budú pozbierané poobede .Tomuto hovorím,že to bola skutočne veľmi pružná reakcie vedenia obecného úradu na riešenie konkrétneho problému .Nepreháňam, keď poviem a to myslím vážne ,že za to patrí príslušným zamestnancom poďakovanie za skutočne operatívne a pružné riešenie.

Ale dozvedel som sa aj iné veci.Ako iste viete Technické služby majú nové vedenie ,čo by nevadilo ,ale z titulu monopolného postavenia zberu odpadov dovolím si povedať už špekulujú ako si na úkor iných zvýšiť výnosy,zisk a podobne.Samozrejme tu platí známe pravidlo „ o novej metle”.Taktiež mi je jasné a nielen mne ,že ochrana životného prostredia je kardinálny problém a rámci toho odpadové hospodárstvo ako samostatná kapitola má svoje špecifické miesto.Čo tým myslím konkrétne,predovšetkým to že keď sa pozrieme na percentuálne zloženie zbernej nádoby, pravidelným separovaním (triedením) vieme znížiť množstvo komunálneho odpadu cca o 80% !!! Hlavne separovaním papiera, skla, plastov, kovov ale aj biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu, ktorý má v komunálnom odpade najväčšie zastúpenie.

Samozrejme, závisí to od kvality separovania, ktorú môžeme ovplyvniť len my občania. Na zber separovaného komunálneho odpadu sa používajú zberné nádoby a zberné vrecia, ktoré sú farebne odlíšené pre jednotlivé separované zložky. Zberné nádoby a zberné vrecia na separáciu zabezpečuje mesto,obec prípadne firma, ktorá zabezpečuje zber separovaných zložiek komunálneho odpadu.Pevne verím, že vedenie Technických služieb bez rešpektovania obecných špecifík a podobne nebude diktátorsky určovať podmienky odvozu komunálneho odpadu z okolitých obcí a hlavne cenu! Pre pochopenie problému odpadov, prosím pozrite si nasledovné stánky:

- http://www.separujodpad.sk/

- http://www.muntech.sk/index.php/uvod-muntech

Žiadne komentáre: