Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

8. 11. 2009

Prečítal som v Trende - Všetci kradnú. Ale hrozne .

Úspešnosť kynoženia korupcie úzko súvisí s neformálnou úctou k pravidlám.

Korupcia na Slovensku existovala za každej vlády. No to, čo sa deje teraz, je donebavolajúce. Natrčené dlane skorumpovaných úradníkov, ktorí nemajú strach zo spravodlivosti, sú všade. A sú čoraz drzejší. Dakedy sa úplatky žiadali pošepky a ešte cez sprostredkovateľov. Teraz nahlas a bez ostýchavosti. Takéto a podobné ponosy počúva TREND od podnikateľov. Hovoria potichu. Mimo diktafónov. Nikto nechce byť ten hrdina, ktorý prvý zapíska na píšťalku a ukáže prstom.

Firma sa rozhodla investovať do výstavby veterných parkov. Je to zaujímavý biznis. Vietor ženie vrtule sám a vyrába elektrinu, ktorú štát vykupuje za garantované ceny. No predtým musel investor urobiť náročné analýzy, vypracovať projekt, dohodnúť dodávateľov... Tento druh podnikania je prísne regulovaný – keby veterných elektrární bolo priveľa, nárazové zmeny počasia by spôsobovali neželané výkyvy v sieti.A tak firma musela ísť po povolenie na štátnu Slovenskú elektrizačnú a prenosovú sústavu. Kde jej bolo povedané, že nebude problém, ak priberie do partie spoluinvestora. So správnym politickým krytím. Pri iných obnoviteľných zdrojoch, napríklad pri biomase, takíto spolupodnikatelia z úradníckych zásuviek nevyskakujú, pretože po zisk si tam nestačí len chodiť, ale treba naň pracovať. Trebárs zháňať surovinu do kotlov.Spomínaná spoločnosť sa rozhodla votrelca do akcionárskej štruktúry nepustiť. Radšej vyčkáva, či sa nezmení vláda a s ňou korupčné chúťky. Či namiesto pokútneho licencovania neprídu transparentné súťaže. Zatiaľ to nehorí a robia sa len úvodné pytačky. Povolenia na veterné parky sa nevydávajú a zdá sa, že odpor všetkých záujemcov k čudným móresom je jednoliaty. No stále je riziko, že spôsoby sa nezmenia a povolenky sa minú. Principiálni investori môžu zostať mimo hry. No ich súčasná principiálnosť je čiastočná. Odmietajú korumpovať – nechcú odovzdať časť zisku kamarátovi správneho politika. Ale nechcú ani prehovoriť nahlas.

Mlčanie

Nanucovanie neželaných partnerov, ktorí by si len chodili po podiel na zisku, patrí medzi novinky v neetickom správaní úradníkov. No renesanciu zažívajú podľa anonymných vyjadrení i bežné kufríky s peniazmi. Verejnosť sa o takejto korupcii nedozvie. Dozvie sa o vrchole ľadovca v podobe medializovaných prípadov manipulácie s tendrami či čudných obchodov.

Vylúčenie nepohodlných hráčov v prípade obstarávania elektronického mýta postavilo do pozoru i strážcov eurofondov v Bruseli. Nákupy sanitiek pre štátnu záchranku sú také okaté, že TREND informoval o víťazovi skôr, ako sa otvorili obálky.

Nástenkový tender stál miesto ministra, no jeho nástupca ďalej vyhlasoval, že zákon porušený nebol. Pri obchode s emisnými kvótami sa vládni úradníci bránia prezradeniu už i ostentatívnym porušovaním zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Spomínaná energetická firma, ktorá sa TRENDU posťažovala na novú formu korupcie, čelí dileme ako vystrihnutej z učebnice teórie hier. Buď prijme neoptimálne podmienky, alebo nedostane licenciu. Tretia možnosť – odmietnuť nadiktované pravidlá a verejne odhaliť korupčníka – ju môže odstaviť od akýchkoľvek kontraktov, licencií či štátnej pomoci v budúcnosti.

Mnohí nádejní investori, ktorí reagujú na privítanie natrčenou dlaňou pragmaticky – odchodom, projekt umiestnia inde. Aj v podstatne priaznivejšej spoločenskej atmosfére by nebolo jednoduché brániť sa. No okrem odchodu či vzdania sa biznisu im často iné neostáva. Náklady korupcie, obzvlášť v odvetviach s nižšími maržami, hrozia zosunom do červených čísiel, upozorňuje riaditeľ oddelenia forenzných služieb v poradenskej spoločnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) Jan Vylita.

Prehovoriť nahlas môže vyjsť osamoteného hrdinu veľmi draho, a to aj vtedy, keď si vymetenie korupcie želajú všetci,“

 dalej čítajte >>>>TU

Žiadne komentáre: