Vítam Vás na stránkach blogu Nánanské reality,üdvözlöm önöket a Nánai tények blog oldalán

30. 4. 2009

VLÁDA: Schválila pravidlá a limity financovania z eurofondov

Kto a koľko môže na Slovensku získať z fondov EÚ na 11 operačných programov určuje upravená stratégie financovania na programové obdobie 2007 až 2013, ktorú schválila vláda SR. Materiál pripravil rezort financií.

Prostriedky na jednotlivé OP tak ako v programovom období 2000 až 2006 poskytuje EÚ a štátny rozpočet. Podiel zdrojov EÚ, teda štrukturálnych fondov (ŠF) a Kohézneho fondu (KF), aj národného rozpočtu, je spolu 100 % z celkových oprávnených verejných výdavkov na projekt. Výška finančnej pomoci sa stanovuje na úrovni OP. To znamená, že "plne v kompetencii Slovenska je úroveň prioritných osí, opatrení v rámci OP a projektov," upozorňuje predkladateľ. Kým v minulosti boli OP zostavené až po opatrenia, v súčasnosti je to do úrovne prioritných osí. Novinkou je, že KF je založený na programovom a už nie projektovom princípe. Čerpanie schválených eurofondov je v 7-ročnom období predĺžené podľa pravidla n+3 na dlhšie ako doteraz (n+2).

Snahou SR je podľa predkladateľa "čo najlepšie zapojiť do využívania eurofondov ziskovo orientované malé a stredné podniky." Okrem priamej formy pomoci môžu tieto subjekty dostať aj nepriamu pomoc vo forme nástrojov finančného inžinierstva. K nim patria fondy - záručné, pôžičkové, rizikového kapitálu a rozvoja miest.

Špecifické pravidlá stratégie financovania platia napr. pre projekty mimo schém štátnej pomoci. K podielu ŠF a KF je tu priradené financovanie z rozpočtu SR, vrátane prevzatia štátnej záruky za úver od medzinárodných inštitúcií. Aké platí pravidlo a limit, závisí od typu prijímateľa pomoci, ktorým môže byť napr. obec alebo vyšší územný celok

Žiadne komentáre: